Stogo sprendimai, taupantys energiją – projektas „UPTOWN PARK“

2020-05-05 Stogo sprendimai, taupantys energiją – projektas „UPTOWN PARK“

Nuotraukos STRUCTUM, fotografas Laimonas Ciūnys

Projektas “Uptown Park”, neseniai nuskynęs laurus kaip “Geriausia 2019 metų realizacija” žurnalo “Archiforma” rengiamuose apdovanijimuose, ruošiasi priimti savo nuomininkus.

„Uptown Park“ statybos projekte dalyvavo ir UAB „Mida LT“. Verslo centro pastato ir automobilių stovėjimo aikštelės stogams įrengti buvo panaudotos kokybiškos medžiagos ir modernūs sprendimai, kurie padeda mažinti energijos sąnaudas. Pastato 3 200 kv. m. ploto stogui uždengti panaudota MIDA TECHNOELAST PV S4s danga ir MIDA TECHNOELAST PV S4b su baltos spalvos pabarstu. Po pastatu įrengtos dviejų aukštų automobilių stovėjimo aikštelės eksploatuojamas 3 000 kv. m. stogas įrengtas panaudojant du sluoksnius TECHNOELAST PV S4s dangos.

Šios aukščiausios kokybės TECHNONICOL medžiagos naudojamos įrengti viršutiniams ir apatiniams stogo dangos sluoksniams. Gaminiai pasižymi didesniu atsparumu nusidėvėjimui, naudojami kaip patikima ir ilgalaikė medžiaga pastatų, rūsių ir kitų konstrukcijų hidroizoliavimui.

Projektas „UPTOWN PARK“

Kaip teigia UAB „Mida LT“ techninio palaikymo vadovas Aleksėjus Lisovskis, balta spalva atspindi saulės šviesą, todėl stogas ir pastato patalpos ne taip stipriai įkaista, jose sumažėja vėsinimui panaudojamos energijos poreikis. Dangos MIDA TECHNOELAST PV S4b paviršius padengtas stambiagrūdžiais mineraliniais pabarstais (skalūnu), apsaugančiais bituminį sluoksnį nuo ultravioletinių spindulių poveikio. Baltos spalvos pabarstas atspindi iki 75 proc. saulės energijos. Uždengus stogą juoda danga, pastatai kenčia nuo kaitros, kurią gausiai sugeria juodas stogas. Kaitriomis dienomis stogai taip įkaitinami saulės, kad ant jų įrengti kondicionieriai dirba nesustodami ir visą parą ryte ryja elektrą, didindami pastatų savininkų išlaidas energijai.

Kaip sako A. Lisovskis, prieš dešimt metų stogo danga su baltos spalvos pabarstu dar buvo pasirenkama retai. Bet jau penkerius pastaruosius metus modernių pastatų statytojai pirmenybę teikia būtent stogų su baltu pabarstu sprendimams, mažinantiems išlaidas vėsinimo įrangos energijai. Be to, dėl aukštų šviesos atspindžio rodiklių sumažėja ir ardomasis ultravioletinių spindulių poveikis viršutiniam stogo dangos sluoksniui, o tai pailgina visos stogo sistemos eksploatavimo laiką.

Išsamiau apie projektą – čia.


views 1749
Grįžti į straipsnių sąrašą