Kuo pranašesnė SBS modifikuoto bitumo stogo danga?

2020-02-10 Kuo pranašesnė SBS modifikuoto bitumo stogo danga?

Nors technologijų amžiuje būstą galima įsigyti paspaudus vos porą kompiuterio klavišų, tokia „greito vartojimo ir greito gyvenimo“ vizija žavi toli gražu ne visus. Kad ir kokį įdomų, dinamišką ir kupiną iššūkių darbą žmogus dirba, vakare jam norisi sugrįžti į namus, kurie atspindi jo gyvenimo vertybes ir filosofiją. Pasiryžę apsigyventi savo svajonių namuose, jiems kelia itin aukštus estetikos, kokybės ir tvarios statybos reikalavimus. Ne tik Lietuvoje – visame pasaulyje.

„Stogo dangų gamyboje specializuojamės jau nuo 1960 m., kuomet buvo įkurta Gargždų statybinių medžiagų gamykla kur nuo 1962 metų pradėtos gaminti bituminės stogo dangos. 1992 m. tapome viena pirmųjų uždarųjų akcinių bendrovių Lietuvoje, klientams siūliusi tuo metu nestandartinius sprendimus, tačiau šiandien „Mida LT“ savo produkciją siūlo ne tik Lietuvos rinkai, bet sėkmingai ją eksportuoja ir į didžiąją dalį Europos valstybių, Azijos bei Pietų Amerikos šalis. Modernios gamybos technologijos ir sukaupta ilgametė darbo patirtis šioje srityje išrankiems bet kurios klimatinės zonos klientams leidžia pasiūlyti itin aukštos kokybės polimerinio bitumo stogo dangas bei įvairių spalvų, modifikacijų, storio ir geometrinių formų lanksčiąsias čerpes šlaitiniams bei ritinines dangas plokštiems stogams. Įvairiems skoniams, poreikiams ir įvairiems biudžetams“, – sako Gargžduose įsikūrusios įmonės „Mida LT“ šlaitinių stogų techninio skyriaus vadovas Povilas Smaliukas.

Stogas – ne tik statinio vizitinė kortelė

Tradicinis šlaitinis ar išskirtinio dizaino, su įmantriais bokšteliais ar dailiu kaminu – stogas būtinas kiekvienam namui. Be to, kad padeda išpildyti originalią architektūrinę idėją ir suteikia statiniui estetinį vaizdą, stogas atlieka ir kitą itin svarbią funkciją – apsaugo namą nuo meteorologinių veiksnių. Esant atšiaurioms klimato sąlygoms, tinkamai parinkta, sandari ir kokybiška stogo danga saugo statinį nuo šalčio, vėjo, kritulių ir kitų nepalankių aplinkos veiksnių, tuo tarpu šiltuoju metų laiku stogo danga yra vienas iš faktorių, lemiančių saulės šilumos kiekio patekimą į būsto vidų.

„Stogas – ne tik vienas pagrindinių vaizdą kuriančių ir namo savininko estetinį skonį atskleidžiančių statinio elementų, jo dangos kokybė ir funkcinės savybės neabejotinai lemia ir komforto lygį patalpose. Netinkamai parinkta ar prastai sumontuota stogo danga turės neigiamos įtakos ne tik namo sandarumui ir jo sėkmingam eksploatavimui, bet laikui bėgant, pareikalaus ir solidžių papildomų finansinių investicijų, kurių, deja, nebus galima atidėlioti. Todėl, renkantis namo stogo dangą, svarbiausias kriterijus turi būti ne tik išvaizda, bet ir jo ilgaamžiškumas. Ir, žinoma, kaina“, – teigia „Mida LT“ stogo dangų specialistas.

Danga išbandyta karščiu, šalčiu ir vėjo gūsiais

Anot pašnekovo, nors rinkoje šiuo metu siūloma daug įvairių stogo dangos technologijų ir produktų, vertinant kokybės, ilgaamžiškumo ir kainos kriterijus, bituminės čerpės – vienas labiausiai klientų vertinamų produktų.

image2.png

„Mūsų klientų lūkesčius su kaupu pateisino ULTRA serijos čerpės, kurios pagamintos iš SBS polimerais modifikuoto bitumo – būtent jis čerpėms suteikia reikiamą lankstumą. Šios stogo dangos rekomenduojamos vėtrų „pamėgtų“ rajonų gyventojams, kur kasmet gamtos stichija suniokoja ne vieno namo stogą – įvairūs tyrimai ir ilgametė mūsų praktika parodė, kad bituminės čerpės dėl dydžio ir techninių savybių itin atsparios gūsingiems vėjams. Veikiamos saulės, čerpės ant stogo tarpusavyje susiklijuoja ir sudaro vientisą vandeniui nelaidų sluoksnį, o dėl mažų matmenų atlaiko plėšiamąją vėjo jėgą, todėl toks stogas yra atsparus ilgalaikėms liūtims ir dėl klimato kaitos pasaulyje vis dažnesnėms vėtroms. Be to, lanksčiosios čerpės nekaupia statinio elektros krūvio bei nepritraukia žaibo,“ – sako P. Smaliukas ir priduria, kad, net patekus ant stogo fejerverkų žiežirboms ar kilus gaisrui, bituminės čerpės dėl ypatingos jų sudėties nepalaiko ugnies plitimo. Apie šį bituminių čerpių stogo dangos privalumą itin palankiai atsiliepia ir priešgaisrinės saugos specialistai.

image3.png

„Mida LT“ atstovo teigimu, šios ULTRA serijos čerpės lietuviško klimato sąlygomis vertinamos dar ir dėl to, kad jomis dengtas stogas yra „tylus“ – elastinga stogo danga „sugeria“ lietaus lašų barbenimo garsą, o grubus jų paviršius žiemą sulaiko susikaupusį ant stogo sniegą, tad šylant orui, nuo stogo nepasitaiko staigių jo nuošliaužų, o tirpimas vyksta palaipsniui.

SBS polimerais modifikuotas bitumas užtikrina ir dar vieną itin svarbią techninę produkto savybę – čerpės išlaiko savo pirminę formą termometro stulpeliui nukritus net iki 60-ties laipsnių šalčio. Netgi esant tokiai žemai aplinkos temperatūrai, jose neatsiranda įtrūkimų, todėl stogas yra ilgaamžiškesnis ir sandaresnis.

Dėl šios išskirtinės savybės, iš SBS polimerais modifikuoto bitumo pagamintos čerpės itin vertinamos atšiauresnio klimato šalyse, kur statybų ekspertai sprendžia galvosūkį, kaip parinkti stogo dangą, kuri sėkmingai atlaikytų ne tik tokias fizines apkrovas, kaip gausus sniegas ar smarkus vėjas, bet ir būtų atspari temperatūrų pokyčiams.

„Stogo dangos atsparumas aplinkos poveikiui aktualus ir nuolatinės vasaros kraštuose, kur stogas paslepia nuo plieskiančios saulės ir suteikia malonią vėsą. Turėdami ilgamečius partnerius užsienio šalyse, žinome, kad mūsų stogo dangos puikiai atlaiko išbandymą ne tik žema, bet ir aukšta temperatūra – APP polimerais modifikuoto bitumo čerpės puikiai atlaiko 140-150 laipsnių karštį. Net ir ilgą laiką kaisdamos saulėje, tokio bitumo čerpės nenuteka ir neišskiria jokių kenksmingų garų“, – sako „Mida LT“ vyriausioji technologė Živilė Paulauskienė.

Kokybės garantija – pusei amžiaus

Žmonės, pasiryžę apsigyventi savo svajonių namuose ir ėmęsi nelengvo namo statybų iššūkio, turi priimti ne vieną, dažnai specifinių žinių reikalaujantį, sprendimą. Roma buvo pastatyta ne per vieną dieną, tad ir renkantis būsimą namą, kuriame kelis dešimtmečius nuolat gyvens ar atvyks ilsėtis kelios šeimos kartos, svarbiausia neskubėti ir įvertinti klimatines sąlygas, landšaftą bei būsimą statybų biudžetą. Nors senoji karta buvo įpratusi pasodinti medį, užauginti vaiką ir pastatyti namą savarankiškai, šiais laikais to daryti nebereikia – padėti pasiryžę savo srities specialistai, kurie patars, kaip savo namo stogą uždengti kuo mažesnėmis sąnaudomis.

image4.png

„Statinio sąmatoje išlaidos stogo dangai užima tikrai nemažą dalį, tad gamintojams puikiai suprantamas klientų noras gauti patikimą kokybės garantiją. Serijos ULTRA bituminėms čerpėms suteikiama 50-ties metų ilgaamžiškumo garantija, nes moderni gamybos technologija leidžia užtikrinti produkcijos patikimumą. SBS polimerais modifikuoto bitumo čerpėmis dengti stogai ne tik ilgai išlaiko puikų estetinį vaizdą ir nereikalauja išskirtinės priežiūros, bet yra patvarūs ir energetiškai efektyvūs. Bendrovė „Mida LT“ nuolat atidžiai kontroliuoja žaliavų, procesų ir gaminių kokybės rodiklius – tai patvirtina įmonės įgyti Vadybos sistemos atitikties standarto ISO 9001:2015 reikalavimams sertifikatas bei Bituminių čerpių gamybos kontrolės atitikties sertifikatas“, – sako „Mida LT“ vyriausioji technologė Ž. Paulauskienė.

Pasak jos, savo namo stogo dangai bitumines čerpes pasirinkę klientai maloniai nustemba sužinoję, kad šios dangos klojimo darbai nėra sudėtingi ir neprireiks skirti papildomų lėšų specialiai įrangai, kad jie būtų sėkmingai atlikti. Tiesa, papildomai teks pasirūpinti specialiu paklotu, ant kurio čerpės tvirtinamos, šis derinys užtikrins geresnę hidroizoliaciją ir ilgesnį stogo „tarnavimo“ laiką.

Taip pat būtina nepamiršti ir stogo ventiliacijos sistemos – sumontuoti oro tarpą, angas oro pritekėjimui bei kraigo aeratorių, kad visa stogo konstrukcija gerai vėdintųsi. Gamintojai įspėja, kad būtina skirti dėmesio klojimo darbų kokybei, mat būtent nuo jų priklauso tolimesnis garantinis aptarnavimas bei užtikrintas stogo ilgaamžiškumas. Juk ne veltui gerai žinoma patarlė byloja – šykštus moka du kartus.

views 1752
Grįžti į straipsnių sąrašą