Kaip sumažinti energijos nuostolius planuojant pastatų statybą

2021-03-26 Kaip sumažinti energijos nuostolius planuojant pastatų statybą

   Energetiniu statomų pastatų efektyvumu ir jų suvartojamos šilumos kiekiu pradėta domėtis jau nuo 1973 m., kai pasaulyje kilo naftos krizė. O dabar, praėjus beveik pusšimčiui metų, visiems naujai statomiems ar renovuojamiems pastatams keliamas reikalavimas sunaudoti labai nedaug energijos – arba išvis jos nenaudoti, o pasigaminti patiems. Nekilnojamojo turto vystytojai smarkiai sumažina kiekvieno projekto energijos suvartojimą, sekdami energijos vartojimo planavimo strategija, susidedančią iš penkių žingsnių.

Penkių žingsnių energijos vartojimo planavimo strategija

   1. Šilumos nuostolių mažinimas. Gerai izoliuotas ir sandarus pastato karkasas, kuriame nepalikta jokių šilumos tiltelių ir įrengta efektyvi vėdinimo sistema, paprastai praranda labai nedaug šilumos. Tokių praradimų minimizavimui taip pat turi įtakos ir projekto adaptavimas pasaulio šalims – pastato forma, kambarių kategorijos pagal jiems tenkančios natūralios saulės šviesos ir šilumos kiekį, pastato zonos ir jų ploto efektyvumas.

   2. Elektros energijos suvartojimo mažinimas. Efektyviai išnaudojamas natūralus apšvietimas lemia mažesnes elektros energijos sąnaudas. Maži slėgio pokyčiai vėdinimo sistemoje, sumažintas poreikis vėsinti pernelyg įkaitusias patalpas, naudojamas terminės masės efektas, naktinis vėsinimas ir efektyvios uždangos nuo saulės, efektyvūs apšvietimo prietaisai ir įranga sumažina elektros energijos suvartojimą, o jeigu pastate įrengtas šilumos siurblys – tai ir jo naudingumo koeficientas taip pat turi įtakos.

   3. Saulės energijos panaudojimas. Jis paprastai susijęs su projektuojant numatyta optimalia saulės atžvilgiu langų orientacija, aktyvia pastato termine mase, saulės kolektoriais ir fotovoltine (saulės modulių) įranga.

   4. Esamo energijos vartojimo kontrolė. Energijos vartojimą kontroliuoti ir paversti jį maksimaliai efektyviu įmanoma pasitelkus vadinamąsias „išmaniojo namo“ technologijas, kuriomis galima atsekti ir valdyti šildymo, vėdinimo, apšvietimo ir kitą energiją naudojančią įrangą, stebėti pastato suvartojamos energijos ataskaita bei prognozuoti būsimus poreikius.

   5. Šilumos energijos šaltinio pasirinkimas. Čia atsižvelgiama į prieinamus energijos išteklius: šilumos siurblį ar kelis, centralizuota šildymo sistemą, medieną kūrenimui, dujas ar elektrą. Sėkmingai įgyventinus pirmuosius keturis žingsnius, kasdienis pastato energijos poreikis šilumai palaikyti bus labai nedidelis, tačiau žiemos metu, spustelėjus šalčiui ir susidariusius padidėjusiam šilumos poreikiui, kelioms dienoms ar savaitei gali prireikti papildomo šilumos šaltinio.

Energijos sąnaudas mažinantys aspektai

   Kokybiškas šiltinamasis sluoksnis, aptraukiantis pastatą vientisu izoliaciniu apvalkalu be šilumos tiltelių, teisingai sumontuoti energinio efektyvumo reikalavimus tenkinantys langai ir durys bei tinkamas viso pastato sandarumas – tai kelios pagrindinės prielaidos, formuojančios optimaliai veikiantį ir efektyvų pastato kompleksą.

   Daugelis naujųjų statybų savininkų linkę abejoti, ar tikrai rekomenduojamas termoizoliacinių medžiagų storis yra pakankamas ir ekonomiškai pagrįstas. Standartiškai jis projektuojamas 22–35 cm, priklausomai nuo planuojamos šildymui sunaudoti energijos kiekio ir sienų šiluminės varžos. Visose naujai statomų ar renovuojamų energiškai efektyvių pastatų šiltinimo sistemose gali būti naudojamos bendrovės TECHNONICOL siūlomos aukštos kokybės šilumos izoliacinės medžiagos. Bet kurio tipo pastato projektui bendrovės ekspertai gali pasiūlyti profesionalius sprendimus, pagrįstus visišku sistemoje naudojamų medžiagų suderinamumu tarpusavyje – tai viena svarbiausių patikimos izoliacijos sistemos sąlygų.

   Ne mažiau svarbus yra ir naujai statomo pastato sandarumas: dauguma senų pastatų dažnai yra kiauri lyg rėčiai, iš kurių šiluma išeina per galybę mažyčių kiaurymių. Dar blogiau, jei tokiose vietose pradeda kauptis drėgmė – tuomet susikuria sąlygos užsiveisti ir tarpti pelėsiui. Sandarumo reikia ir rekuperacinei vėdinimo sistemai: nesandariame pastate žymiai sumažėja jos efektyvumas. Nauji pastatai turėtų turėti žemas sandarumo vertes. Siekdama patenkinti didžiausius sandarumo reikalavimus, TECHNONICOL gamina didžiulį izoliacinių medžiagų asortimentą: hidroizoliacines membranas, prilydomąsias bitumines dangas, mastikas, gruntus ir sandarinimo medžiagas, kurias naudojant kompleksiškai pastatas tarsi įvelkamas į vientisą, nelaidų drėgmei ir orui apvalkalą.

   Labai sandarus pastatas gali sukurti naują problemą – patalpų oro, likusio be apykaitos, kokybė gali suprastėti. Tokiu atveju efektyviausias sprendimas yra nuolatinis vėdinimas optimaliu intensyvumu. Jei tai atlieka pakankamai efektyvi vėdinimo įranga (rekuperacija), tai didžioji dalis pastato patalpų oro šilumos būna sugrąžinama su gaiviu oru atgal į patalpas, šitaip ženkliai sumažinant energijos, reikalingos prišildyti namą, sąnaudas. Palyginti su tradiciniu natūraliu vėdinimu tiesiog atidarant langus, tokia vėdinimo sistema sumažina ne tik šilumos nuostolius, bet ir į patalpas patenkančio triukšmo bei taršos kiekį.

   Bendrovė TECHNONICOL vysto ir remia medžiagas bei sistemas, kuo efektyviau sumažinančias energijos nuostolius pramonės sektoriuje ir komunalinėse įstaigose. TECHNONICOL gaminiuose naudojamos moderniausios technologijos leidžia žymiai sumažinti pastatų kondicionavimo kaštus.




Kokybė prasideda nuo projekto

   Aukštos kokybės pastato pagrindas – kokybiškas statybos projektas, parengtas panaudojant energiškai efektyvius ir ekonomiškai optimizuotus sprendimus. Suprojektuoti, suplanuoti ir numatyti visus energetiškai efektyvius ir ekonomiškai optimizuotus sprendinius pajėgios būna tos projektuotojų komandos, kurios jau yra sukaupusios patirties mažai energijos vartojančių arba pasyvių namų technologijų projektuose. Dėl preciziško ir detalaus planavimo tokių projektų kaina būna šiek tiek aukštesnė, bet šios sąnaudos vėliau labai operatyviai kompensuojamos mažais pastato eksploatacijos kaštais.

   Ir, be jokios abejonės, be galo svarbus ir sekantis etapas – tinkama statybų priežiūra. Tad, siekdami palengvinti šią nelengvą užduotį, TECHNONICOL specialistai sukūrė profesionalų techninį sprendimą – pastato sistemas, pagrįstas komponentų suderinamumu, ilgaamžiškumu ir prieinama kaina. Pasitelkę tokį vedlį, projektuotojai ir statybų prižiūrėtojai gali gauti geriausią universalų garantuotai veikiantį sprendimą. Maža to – su sprendimu jie gauna ir visapusę profesionalią pagalbą ar konsultacijas, kokių tik gali prireikti jo įgyvendinimui.

views 1792
Grįžti į straipsnių sąrašą