XPS šilumos izoliacija energiškai efektyviems pastatams

2021-03-02 XPS šilumos izoliacija energiškai efektyviems pastatams

   Įsigaliojus naujiesiems energinio efektyvumo reikalavimams, tradicinių šiltinimo medžiagų panaudojimas, siekiant aukštesnės pastato energinio efektyvumo klasės, apsisuka žymiai didesniu jų storiu. Tad, šiltinant pastatų fasadus ir pamatus, tampa ekonomiškai naudinga pasidairyti modernesnių, užtikrinančių tą pačią ar net geresnę šilumos varžą, bet plonesnių medžiagų.






XPS – modernus ir universalus sprendimas

   Vienas tokių šiuolaikiškų produktų – tai ekstruzinis polistireninis putplastis (XPS), visais atžvilgiais universali šilumos izoliacijos medžiaga. Ekstruzinį putplastį TECHNONICOL CARBON ECO arba TECHNONICOL CARBON PROF 300 galima naudoti labai universaliai – pradedant grindų šilumos izoliacija ir baigiant sienomis, pamatais ar net kelių įrengimu. Kaip šiltinimo medžiaga, šis putplastis pasižymi unikaliomis techninėmis charakteristikomis: tarp analogiškų produktų jo šilumos laidumas yra vienas mažiausių. XPS putplastis nepraleidžia vandens ir garų, yra visiškai atsparus pelėsiui ir kitiems grybeliams, be to, pasižymi dideliu atsparumu gniuždymui – tai suteikia jam galimybių būti panaudotam tuose taškuose, kuriems tenka didelis eksploatacinis krūvis. Tarkim, požeminėje pamatų dalyje, spaudžiamoje užpilto grunto, inversinių stogų sistemose arba eksploatuojamose terasose, kuriomis ne tik vaikšto žmonės, bet ir važinėja bei būna parkuojami automobiliai.





Visokeriopai lenkia savo vyresnįjį giminaitį EPS

   Palyginti su jau klasika tapusiu paprastuoju polistireniniu putplasčiu EPS, ekztruzinis putplastis turi nemažai privalumų. Pirmiausia, jis šiek tiek kitaip gaminamas. Kaip ir liudija jo pavadinimas, XPS gamybos procese naudojama vadinamoji ekstruzija, kurios rezultate gaunamos uždarų porų plokštės su visiškai lygiu paviršiumi. O štai EPS putplasčio poros nėra uždaros, dėl to jis yra labiau linkęs įmirkti. Tai, savo ruožtu, sumenkina jo šilumines savybes, be to, sudaro sąlygas greitesniam jo senėjimui ir deformavimuisi.

   Skiriasi ir šių dviejų medžiagų stipris gniuždant: palyginus gamintojų pateikiamus dydžius, tampa akivaizdu, kad XPS šiuo atžvilgiu yra kur kas pranašesnis. Dėl didesnio tankumo TECHNONICOL CARBON ekstruzinis putplastis yra taip pat ir mažiau laidus šilumai. Tai reiškia, kad tai pačiai konstrukcijos šiluminei varžai pasiekti paprastą polistireninį putplastį reikėtų montuoti kur kas storesniu sluoksniu.

   Dėl uždarų porų struktūros ekstruzinis putplastis TECHNONICOL CARBON taip pat yra kur kas mažiau laidus ir vandens garams – savo atvirų porų giminaitį jis šiuo atžvilgiu lenkia maždaug trigubai. Kaip tik ši savybė lemia tai, kad XPS putplastį konstruktoriai mieliau pasirenka izoliuoti toms zonoms, kur reikia didesnės apsaugos nuo drėgmės.

Be galo paprasta montuoti

   Šiltinant moderniu ekstruziniu putplasčiu stogus, TECHNONICOL CARBON tvirtinamas prie pagrindo mechaniniu būdu – tvirtinimo elementais arba klijuojamas šalto klijavimo mastika, jei nuolydis nedidelis. Prie fasadų jis gali būti klijuojamas klijų mišiniu arba specialia klijavimo mastika, taip pat gali būti papildomai pritvirtinamas ir mechaniškai.

   Pamatams naudojamas TECHNONICOL CARBON PROF 300 klijuojamas prie vertikalaus gruntuoto hidroizoliuoto paviršiaus specialiomis TECHNONICOL PROFESSIONAL 500 klijuojančiomis putomis. Prieš užpilant tokiu būdu apšiltintą pamatą žemėmis, specialistai paprastai rekomenduoja papildomai įrengti papildomą drenažinės membranos TECHNONICOL sluoksnį.

   Visi šie montavimo darbai nereikalauja jokių ypatingų įrengimų ir aukštos statybos meistrų kvalifikacijos – jie yra prieinami ne tik profesionalams, bet ir mėgėjams. O kad darbas būtų dar lengvesnis, bendrovė TECHNONICOL meistrams siūlo specializuotą šilumos izoliacijos pjūklelį – puikų rankinio darbo įrankį su patogia gumuota rankena, palengvinančia sugriebimą. Pjūklelio ašmenys užgaląsti bangelėmis, kurių forma sukurta specialiai tam, kad susidarytų kuo mažiau įkyrių pjovimo metu susidarančių trupinių. Kadangi ašmenys labai aštrūs, siekiant apsaugoti meistrą nuo atsitiktinių transportavimo metu kylančių traumų, kiekvienas TECHNONICOL pjūklelis aprūpintas nuimama plastikine apsauga. Dėl ypatingos ašmenų formos TECHNONICOL pjūklelis pjauna XPS putplastį bei kitas šiltinimo medžiagas beveik nepalikdamas įkyrių trupinių, labai lėtai atbunka, o jam atbukus – neiškyla jokių problemų jį vėl kokybiškai užgaląsti.





Pasirūpinta ir lengvu tinkavimu

   Fasadų ir pamatų šiltinimui, kai šilumos izoliacijos sluoksnį planuojama vėliau padengti tinku, skirtas XPS produktas TECHNONICOL CARBON ECO FAS – jo idealiai lygus uždarų porų paviršius specialiai išfrezuojamas, siekiant pagerinti šiltinamojo sluoksnio sukibimą su tinku bei su klijais, kuriais jis tvirtinamas prie fasado.

   Pasirinkus šiems darbams nefrezuotas TECHNONICOL CARBON ECO plokštes, tuo pačiu tikslu jas gali tekti pašiaušti rankomis – paprastai tai daroma nutrinant blizgų ekstruzinio putplasčio plokštės paviršių pjūkleliu ar metaliniu šepečiu.

   Sumontavus šilumos izoliaciją ir užpildžius klijavimo putomis visus tarpus, visi fasado nelygumai dar sykį nušlifuojami specialia abrazyvine trintuve arba reikiamo rupumo švitriniu popieriumi. Po šio žingsnio armuotas tinko sluoksnis ant apšiltinto fasado suguls lengvai ir lygiai.






   TECHNONICOL sėkmė - tai patogūs, kompleksiški ir novatoriški izoliacijos sprendimai, prieinami bet kurioje pasaulio vietoje, bei visus statybos rinkos poreikius patenkinantys gamybos pajėgumai. Visos TECHNONICOL gamyklos yra sertifikuotos ISO 9001 ir ISO 14001 bei griežtai laikosi šių tarptautinių reglamentų apibrėžtų kokybės standartų. Korporacijos sudėtyje veikia 6 mokslinių tyrimų centrai, kuriuose kuriamos inovatyvios medžiagos bei sprendimai, atitinkantys aukščiausius šiuolaikinių statybų reikalavimus. Tad kiekvienas žingsnis kruopščiai sudarytame TECHNONICOL priemonių komplekse – tai garantuotas aukščiausios kokybės rezultatas, lengvai pasiekiamas dėl idealiai apgalvotų ir laiko patikrintų sprendimų bei technologijų.

views 2821
Grįžti į straipsnių sąrašą