Vasaros pabaiga – paskutinė galimybė planuoti namo šilumos izoliaciją

2021-07-26 Vasaros pabaiga – paskutinė galimybė planuoti namo šilumos izoliaciją

Vasaros pabaiga – paskutinė galimybė planuoti namo šilumos izoliaciją

   Nors nepakankama šilumos izoliacija nėra į akis šokanti namų problema, bet ji gali būti labai nepatogi ne tik vidaus patalpų komforto, bet ir finansine prasme. Ir vasara – puiki proga prisiminti apie šaltus žiemos vakarus bei pasirūpinti, kad jūsų namai taptų šiltesniais ir taupesniais.

   Iš tiesų geriausias laikas planuoti pastato termoizoliavimą – tai žiema. Puikus metas pradėti suplanuotus darbus – pavasaris ir vasara. Bet jei jūsų pusmetis praėjo kitaip, ne bėda. Vasaros pabaigoje dar spėjate į nuvažiuojantį traukinį, jei suksitės spėriai ir naudosite kokybiškas, paprastai montuojamas medžiagas. Puiku, jei po pasibaigusio šildymo sezono turite sukaupę statistinius duomenis apie namų ūkio išlaidas šildymui – šalčiausio žiemos mėnesio išlaidas, žiemos vidurkį. Tinkamai apšiltinus namą, kito sezono skaičiai turėtų jus maloniai nustebinti: sutaupyta gali būti 30–60 proc.!

   Kad vasaros pabaigoje galėtumėte tiksliai numatyti šilumos izoliacijos būdus, pravartu prieš tai, šaltojo sezono metu, atlikti termoviziją: kaip tik tada, kai skirtumas tarp patalpų ir lauko oro temperatūros yra didžiausias, termoviziniai prietaisai geriausiai aptinka visus pastato nesandarumus, per kuriuos į lauką iš pastato išleidžiama šiluma, o kartu su ja – ir jūsų pinigai. Dažniausiai atrandamos pastatų šilumos bėdos – tai nesandarūs, nekokybiškai sumontuoti langai ir durys, mūro įtrūkimai bei drėkstantys ir dėl to šąlantys pamatai. Būtent šias problemines vietas atradus ir kruopščiai užtaisius, sienų šiltinimo efektas pasijus geriausiai. Jei namas turi statybų broką, termovizija jį taip pat padės surasti ir ištaisyti.

Kai kuriuos paruošiamuosius darbus gali atlikti ir mėgėjas

   Nors didžiąją dalį rastų problemų geriausiai pašalintų patyrę specialistai, kai kuriuos darbus, pagalbon pasitelkęs kokybiškas medžiagas, gali atlikti ir pats savininkas. Svarbu tai padaryti prieš įvelkant namą į sandarų termoizoliacijos apvalkalą. Tarkime, galima hidroizoliuoti pamatus. Bendrovė TECHNONICOL siūlo didelį tam skirtų medžiagų asortimentą. Jos tam turi būti parenkamos atsižvelgiant į nemažai veiksnių: požeminės pamatų konstrukcijos dydį, jos sudėtingumą, paskirtį, gilumą ir grunto, esančio prie pastato, sudėtį. Štai, standartinė sistema „Technonicol Standard“ skirta izoliuoti požeminių techninių arba neeksploatuojamų patalpų pamatams, kai gruntas yra smėlėtas, o gruntinio vandens lygis – žemas, nesiekiantis pamato plokštės. Pamatas nešiltinamas – jo paviršius tiesiog nugruntuojamas bituminiu gruntu BITUMEN PRIME COATING.O pagrindinės hidroizoliacinės dangos funkciją atlieka prilydomoji ritininė danga MIDA TECHNOELAST PV S4s arba (aukštesnio gruntinio vandens lygio atveju) šiek tiek storesnė MIDA TECHNOELAST PV S5s. Šitokiu būdu hidroizoliavus pamatą, pravartu jį papildomai uždengti didelio tankio polietileno (HDPE) drenažine membrana TECHNONICOL.



Svarbu pašalinti trūkumus prieš įrengiant šilumos izoliaciją

   Be pamatų, prieš apšiltinant namą svarbu kiek tik įmanoma pašalinti ir kitus termovizijos parodytus trūkumus. Nekokybiškai sumontuotus langus ir duris galima papildomai užsandarinti purškiamomis montavimo putomis, kiaurame stoge – rasti pažeistas vietas stogo dangoje ir mažų mažiausiai jas užlopyti lipnia sandarinimo juosta NICOBAND ar užtepti bitumine mastika TECHNONICOL Nr. 21 arba TECHNONICOL Nr. 23 (jei stogas dengtas lanksčiomis bituminėmis čerpėmis). Tačiau stogo nesandarumai dažnu atveju gali būti didesnių problemų – tokių, kaip atidrėkęs šiltinamasis sluoksnis ar pradėjusios irti konstrukcijos – priežastimi, tad ir darbų mastelis gali būti didesnis. Stogams statybų ekspertai visgi rekomenduoja pasitelkti specialistų pagalbą. Juolab, kad bendrovė TECHNONICOL specialistams ir pažengusiems mėgėjams paruošė 30 įvairiausių stogų tipams ir naudojamoms šiltinimo medžiagoms tinkančių stogų įrengimo sistemų – remiantis visa bendrovės svetainėje pateikta informacija kartu su brėžiniais ir CAD bibliotekomis, klaidai nebelieka vietos. 



Šiltesni namai – jau tą pačią žiemą

   Laiku spėję išanalizuoti informaciją ir suplanuoti šiltinimo darbus, turite galimybę dar tą patį rudenį juos atlikti, o žiemą – mėgautis malonia šiluma, neeikvojančia namų biudžeto. Teliko pasirinkti pačią šiltinimo medžiagą. Priklausomai nuo pastato konstrukcijų, fasado tipo, siekiamo konstrukcijos šiluminės varžos koeficiento ir net nuo pastato savininko skonio, galima pasirinkti mineralinę vatą TECHNOFACADE COTTAGE arba ekstruzinį polistireninį putplastį (XPS) TECHNONICOL CARBON PROF 300 tinkuojamiems fasadams, o ventiliuojamiems – mineralinę vatą TECHNOVENT STANDARD arba standžių poliizocianurato (PIR) putų izoliaciją TECHNONICOL F/F. Kiekvienai iš šių izoliacinių medžiagų, taip pat kaip ir stogams, sukurtos įrengimo sistemos, užtikinančios, kad visos sistemoje panaudotos medžiagos bus tarpusavyje suderintos ir sukurs patikimą, kokybišką, ilgaamžį izoliacinį sluoksnį.

   Viskas, kuo bus likę pasirūpinti patenkintam namo savininkui – tai apskaičiuoti ekonominį efektą ir įsitikinti tuo, kad šiltinant namą patirtos išlaidos atsipirks taip greitai, kaip ir buvo numatyta.


views 2170
Grįžti į straipsnių sąrašą