TN International kompanija prailgins nebenaudojamų PVC gaminių gyvenimą

2021-10-13 TN International kompanija prailgins nebenaudojamų PVC gaminių gyvenimą

Chabarovsko pažangiosios socialinės ir ekonominės plėtros teritorijoje TN International pradeda naują veiklą – bus perdirbami nebenaudojami PVC (polivinilchlorido) gaminiai – nuotekų sistemos, dailylentės, sofitai, furnitūra ir langų profiliai. Projektas buvo įgyvendintas Plastikinių vandens nuotekų sistemų gamykloje, numatomas pajėgumas – iki dviejų tūkstančių tonų antrinių medžiagų per metus. Įmonė galės grąžinti į technologinį ciklą iki 800 tonų antrinių PVC žaliavų, kurios bus naudojamos kaip naujų produktų užpildas.

Bendrovė yra pasirengusi priimti antrines žaliavas iš kitų regionų. Dabar TN International sudaro sutartis dėl perdirbimo su partneriais. Iki šių metų pabaigos bus organizuotas panaudotų gaminių surinkimas iš gyventojų.

Medžiagos, kuriose polimerai yra įskilę negrįžtamai, taps kasdien naudojamų produktų antrinėmis granulėmis. Gaminiai, kurie „nepaseno“ nuo aplinkos veiksnių, bus susmulkinti ir grąžinti į gamybą. Bandymai parodė, kad neprarandant galutinio produkto kokybės, galima pridėti iki 70% antrinių žaliavų.

„Utilizavimui tanka svarbus vaidmuo, pereinant prie žiedinės ekonomikos. Tačiau perdirbimas turi atitikti aukštus socialinius ir aplinkosaugos standartus ir užimti savo vietą atliekų tvarkymo hierarchijoje: „atsisakyti“ – „sumažinti“ – „panaudoti pakartotinai“, – komentuoja Sergej Kolesnikov, TN International bendrasavininkas ir vadovaujantis partneris. – Dabar mes aktyviai vystome gamybą be atliekų visose įmonės gamyklose ir grąžiname į ciklą atgyvenusias  statybines medžiagas, kad mūsų vartotojai ateityje galėtų be papildomų išlaidų jas utilizuoti. Aš tikiu, kad antrinis perdirbimas kuria ateitį“.

Plastikinių vandens nuotekų sistemų gamykla TN International pradėjo veikti praėjusiais metais, ji buvo suprojektuota, atsižvelgiant į šios aplinkosaugos iniciatyvos įgyvendinimo perspektyvą. Įmonėje yra sumontuota antriniam perdirbimui skirta įranga. Visi kokybės kontrolės nepraėję produktai yra smulkinami ir toliau naudojami, gaminant naujas vandens nuotekų sistemas, dailylentes ir sofitus. Savų technologinių atliekų perdirbimo lygis yra 100%.

„Dar visai neseniai PVC atliekos buvo arba deginamos, arba siunčiamos į sąvartynus. Tačiau tai nesprendė plastiko taršos problemos. Nes patekęs į poligonus, plastikas pradeda irti, ir, vykstant cheminėms reakcijoms, medžiagos, susidarančios PVC kontaktuojant su žeme ir vandeniu, patenka į aplinką. Kovoti su tuo padės tik antrinis perdirbimas. Šiandien technologijos leidžia saugiai atsikratyti polimerų sankaupų. Tai, kas vakar buvo siunčiama į poligonus arba deginama, šiandien grąžinama į gamybos ciklą ir maišoma su pirminėmis žaliavomis, gaminant naujus produktus. Ir dėl to naujas produktas nepraranda savo pradinių savybių, – pasakoja Stanislav Paškov, plastikinių vandens nuotekų sistemų gamyklos TN Internatuonal generalinis direktorius. – Be to, plastikinių produktų gamyba palieka minimalų anglies pėdsaką, lyginant su stiklo ar aliuminio gamyba. Bei reikalauja mažesnio kiekio pirminių išteklių – vandens, energijos ir iškastinio kuro nei popieriaus pramonė. Taigi specifinis anglies dioksido kiekis, susidarantis gaminant kiekvieną toną gatavų polimerinių produktų, yra apie 0,2 t., tuo tarpu gaminant stiklą, jis padidėja 3,5 karto, o kiekvienam tūkstančiui kilogramų aliuminio tenka 40,5 karto daugiau anglies dioksido. Gaminant popieriaus produktus, sunaudojama 17 kartų daugiau vandens, 5 kartus daugiau energijos ir beveik dvigubai daugiau iškastinio kuro“.

Chabarovsko pažangiosios socialinės ir ekonominės plėtros teritorijoje taip pat yra TN International gamykla, kurioje yra perdirbami antriniai polimerai: polistireno ir putplasčio pakuotės, panaudotos šilumą izoliuojančios medžiagos iš ekstruzinio polistireninio putplasčio ir vaisių, daržovių, kiaušinių, šaldytų ir atšaldytų produktų įklotai. Be to, bendrovė ketina įgyvendinti naują investicinį projektą Pamaryje. Šiame regione planuojama pastatyti ir pradėti eksploatuoti tris naujas gamyklas, įskaitant polimerų antrinio perdirbimo gamyklą. Investicijos į statybinių medžiagų gamybos klasterio statybos projektą įvertinamos 4 milijardais rublių.

TN International darbo principai – tausojantis gamtos išteklių naudojimas, išteklius taupančių ir atliekų nepaliekančių technologijų kūrimas ir taikymas, aplinkai tenkančio krūvio mažinimas. Korporacijos įmonės ne tik atiduoda perdirbti buitines atliekas: popierių, plastiką, baterijas, bet ir naudoja savo gamyboje antrines žaliavas. Panaudotos statybinės medžiagos – šilumos izoliacija akmens vatos ir ekstruzinio polistireninio putplasčio pagrindu, vandens nuotekų sistemos ir PVC membranos, taip pat nuosavos technologinės atliekos, susidariusios gamybos procese, grąžinamos į gamybą. Visiems gaminiams, įskaitant medžiagas, kurių gamybai yra naudojamos antrinės žaliavos, taikoma kokybės kontrolė.
views 1973
Grįžti į straipsnių sąrašą