Terasų įrengimo ir izoliacijos sprendimai

2021-01-22 Terasų įrengimo ir izoliacijos sprendimai

   Terasų teikiamais malonumais madinga mėgautis jau ne tik privačių namų savininkams. Vis daugiau pirmuosiuose aukštuose esančių butų savininkų linkę įsirengti šią nedidelę jaukaus poilsio aikštelę gryname ore. Kad ji ilgiau džiugintų savo šeimininkus, pravartu paisyti tam tikrų paruošimo ir izoliavimo principų, o taip pat naudoti kokybiškas ir patikimas izoliacines medžiagas.



Antžeminė poilsio zona

   Dažniausiai terasa yra įrengiama ant žemės, ji gali būti arba prijungta prie namo arba įrengta kiek atokiau nuo jo. Kai kuriais atvejais terasa taip pat gali būti įrengta ant stogo. Ir bet kuriuo atveju ji turės tvirtą pagrindą, ant kurio vėliau sumontuojama terasos grindų danga. Tai – atitinkamu būdu paruošta, apsaugota nuo drėgmės ir neigiamo atmosferos poveikio mediena. Terasos grindų lentos negali turėti tiesioginio sąlyčio su betonu ar gruntu, dėl to konstrukcijoje numatomos skersinės sijos, sukuriančios tarpą tarp terasos pagrindo ir dangos. Būtent šis tarpas leidžia medienai vėdintis, o dėl kritulių atsiradusiai po terasos danga drėgmei – išgaruoti. Kiekvienai medienos rūšiai, iš kurios yra pagamintos terasos lentos, turi būti parenkama ir atitinkama sijų mediena. Pagrindinė taisyklė: čia naudojamos medienos tankis turi būti panašus, kaip ir terasos lentų.

   Tvirto terasos pagrindo vaidmenį dažniausiai atlieka betoniniai blokeliai arba poliai, išlieti iš betono išgręžus grunte skyles. Kai kuriais atvejais medinei terasai išliejamas ir ištisinis juostinis pamatas. Bet kuriuo iš šių atvejų betoną būtina apsaugoti nuo grunto drėgmės – šitaip ir terasos mediena ilgiau išliks tvirta, ir drėgmė iš grunto nepersiduos į pastato sieną, jei betoninis terasos pagrindas su ja liečiasi.

   Bendrovė TECHNONICOL tokių betoninių paviršių, kaip terasų pamatai, apsaugai nuo drėgmės rekomenduoja naudoti hidroizoliacinę mastiką TECHNONICOL Nr. 21 arba Nr. 24. Tai pilnai paruošti naudoti produktai, sudaryti iš dirbtiniu kaučiuku modifikuoto naftos bitumo, mineralinių užpildų ir organinio tirpiklio. Išdžiūvusi tokia mastika suformuoja labai tvirtą dangą, išlaikančią eksploatacines savybes plačiame temperatūros diapazone – tai žymiai prailgina mastika padengtų konstrukcijų naudojimo laiką.

   Jei terasai suprojektuotas ištisinis juostinis pamatas, TECHNONICOL specialistai rekomenduoja elgtis su juo kaip ir su pastato pamatu: izoliuoti jį nugruntuojant „Bitumen Prime Coating“   – aukštos kokybės naftos bitumų tirpalu specialiai parinktuose organiniuose tirpikliuose. Jis minkštėja ne mažesnėje nei 80 ºС temperatūroje, gerai sudrėkina paviršių, giliai į jį įsiskverbia ir greitai džiūsta. O jau ant nugruntuoto paviršiaus prilydyti palyginti siaurą – 30–60 cm pločio – hidroizoliacinės dangos MIDA TECHNOELAST PV S4S atraižą. Bendrovė TECHNONICOL gamina specialius nedidelio pločio pamatams skirtos hidroizoliacijos ritinėlius, kuriais net neturintys jokių specialių įgūdžių vartotojai gali greitai ir kokybiškai apsaugoti savo terasos „kojas“ nuo grunto drėgmės.


Terasos ant neapšiltinto stogo

   Jei leidžia būsto projektas, neretas namų savininkas nusprendžia įrengti terasą ant apatinio aukšto stogo. Tai gali būti ir neapšiltintas stogas virš garažo ar pavėsinės, ir standartinis eksploatuojamas plokščiasis stogas virš gyvenamųjų patalpų.

   Įrengti ir apsaugoti nuo drėgmės terasą ant neapšiltinto stogo gana paprasta: stogo perdangą bendrovės TECHNONICOL specialistai rekomenduoja nuo atmosferos kritulių vienu ar dviem sluoksniais uždengti prilydomąja hidroizoliacine danga, prieš tai nugruntavus paviršių gruntu „Bitumen Prime Coating“. Klojant izoliaciją dviem sluoksniais, viršutiniam naudojama prilydomoji bituminė membrana, padengta apsauginiu sluoksniu iš stambiagrūdžio pabarsto, suteikiančiu jai atsparumo UV spinduliams. Viršutiniajam stogo dangos sluoksniui bendrovė gali pasiūlyti daugybę produktų: TECHNOELAST PV S5b, TECHNOELAST PV S4b, BALT PV S4b, UNIFLEKS PV S4b, UNIFLEKS V S4b, BIPOL PV S3,5b arba BIKROELAST PV S4. Apatinio sluoksnio membrana apsauginio pabarsto neturi. Čia naudojamos atitinkamai TECHNOELAST PV S5s, TECHNOELAST PV S4s, BALT PV S3s, TECHNOELAST GREEN K-MS 170/4000, UNIFLEKS PV S3sS, UNIFLEKS V S3s, SELF PV S2,0s, BIPOL PV S3p arba BIKROELAST PV S3p dangos.

   Ant tokio hidroizoliacinio sluoksnio, pasirūpinus, kad jis turėtų nuolydį vandeniui nubėgti, patogu išdėlioti terasų plyteles. TECHNONICOL gali pasiūlyti taip pat ir plytelių sistemą su reguliuojamo aukščio plastikinėmis kojelėmis, tad rezultate gauname idealiai lygią terasos ant stogo plytelių dangą.

Eksploatuojamas stogas – ištisinė terasa

   Kompanija TECHNONICOL sukūrė sistemą, skirtą eksploatuojamiems stogams, kuriais planuoja vaikščioti žmonės – TN ROOF PVC CONCRETE TERRACE. Ji suprojektuota taip, kad atlaikytų pėsčiųjų sukuriamas apkrovas, ir naudojama daugelio modernių daugiafunkcinių pastatų stogams. Su tokia sistema visas stogo plotas pavirsta terasa, kuria galima drąsiai vaikščioti, joje pramogauti ir leisti laisvalaikį ar net įrengti nedidelį stogo sodą.

   Įrengiant eksploatuojamą stogą su TN ROOF PVC CONCRETE TERRACE, ant gelžbetonio perdangos pirmiausia iš keramzito suformuojamas nuolydis ir užpilamas išlyginamuoju armuoto betono sluoksniu. Po to ant sustingusio išlyginamojo sluoksnio paklojamas stiklo pluošto audinys, pritvirtinama hidroizoliacinė membrana BIKROELAST PV S3p, ir ant jos klojamas reikiamo storio ekstruzinio polistireninio putplasčio (XPS) sluoksnis. XPS tankio pakanka, kad jis būtų atsparus daugumai mechaninių pažeidimų, bet TN ROOF PVC CONCRETE TERRACE stogo sistemoje jį papildomai apsaugo stiklo pluošto audinys, ir jau ant jo pritvirtinama PVC membrana LOGICROOF. Jos juostas sulydžius tarpusavyje, stogo danga uždengiama 300 g/m² tankio geotekstile (skirta surinkti dulkėms, kad jos neužterštų vandens nutekėjimo kanalėlių), o jau ant jos suklojamos šaligatvio plytelės ant plastikinių kojelių. Kojelių aukštis reguliuojamas, tad rezultate gauname idealiai lygų šaligatvį ant stogo.

Naujovė – renovacinės stogo plokštės

   Plonoms nešiltintų stogų perdangoms bendrovė TECHNONICOL ruošia universalų gamyklinį sprendimą, kuris sujungia savyje visą stogo pagrindo tvirtinimo, šiltinimo ir izoliavimo kompleksą. Tai – daugiasluoksnės plokštės, kurių pagrindą sudaro šiltinamasis sluoksnis iš ekstruzinio polistireninio putplasčio (XPS), o ant jo gamykloje užliejama 10 cm betono, savo savybėmis artimo išlyginamąjam sluoksniui. Priklijavus ant renovuojamo stogo perdangos tokias plokštes, ant jų galima dviem sluoksniais užtiesti bet kokią ritininę stogo dangą iš „Technoelast“ serijos – tarkim, TECHNOELAST PV S4b arba UNIFLEKS ЕKP 5.0. Vėliau telieka tik ant šios dangos sukloti terasos sijas, prie kurių vėliau tvirtinamos terasos pagrindo lentos, arba įrengti surenkamą plytelių sistemą su reguliuojamo aukščio kojelėmis.

   Toks sprendimas ženkliai pagreitina darbus ir ypač tinka renovuoti plonesnėms nei įprasta senesnių pastatų perdangoms, sudarytoms iš lovinių gelžbetonio plokščių. Tačiau dėl montavimo darbų paprastumo neilgai trukus turėtų tapti populiarus ir įrengiant naujus eksploatuojamus stogus, skirtus terasoms, automobilių stovėjimo aikštelėms ar kitiems tikslams, kai perdangai ir gulinčiai ant jos stogo dangai tenka didelis krūvis.



views 2618
Grįžti į straipsnių sąrašą