TECHNONICOL pamatų izoliacijos sistemos

2021-01-15 TECHNONICOL pamatų izoliacijos sistemos

 Vienas pirmųjų naujai statomo ar renovuojamo pastato rūpesčių – jo pamatų apsauga nuo drėgmės. Medžiagos tam turi būti parenkamos atsižvelgiant į nemažai veiksnių: požeminės pamatų konstrukcijos dydį, jos sudėtingumą, paskirtį, gilumą ir grunto, esančio prie pastato, sudėtį. Bendrovė „Mida LT“, priklausanti kompanijai TECHNONICOL, gaminanti ir tiekianti Lietuvos vartotojams izoliacines dangas, siūlo savo klientams kelias pamatų hidroizoliacijos sistemas, pritaikytas įvairiausių tipų statiniams.

„TECHNONICOL Standard“

 Paprasta sistema, skirta hidroizoliuoti požeminių techninių arba neeksploatuojamų patalpų pamatams, kai gruntas yra smėlėtas, o gruntinio vandens lygis – žemas, nesiekiantis pamato plokštės. Pamatas nešiltinamas – jo paviršius tik nugruntuojamas bituminiu gruntu TECHNONICOL Nr. 01. Tai aukštos kokybės naftos bitumo tirpalas, kurio minkštėjimo temperatūra ne žemesnė kaip 80 ºC. Jis ypač gerai sudrėkina pamato paviršių, giliai įsigeria ir greitai džiūsta. Šitaip pamatą padengia plona grunto plėvelė, pagerinanti sukibimą su pagrindine hidroizoliacine danga.

 O pagrindinės hidroizoliacinės dangos funkciją dažniausiai atlieka prilydomoji ritininė danga, pagaminta iš tvirto, visiškai atsparaus puvimui poliesterio pagrindo, iš abiejų pusių padengto aukštos kokybės polimeriniu bitumo rišikliu. Nesudėtingoms požeminių konstrukcijų sąlygoms, kai pamatas įgilintas į žemę ne giliau kaip per 5 m, o gruntinių vandenų lygis nėra aukštas, TECHNONICOL rekomenduoja naudoti 4 mm storio prilydomąją ritininę dangą MIDA TECHNOELAST PV S4s. Sudėtingesniais atvejais, kai pamatai gilesni ar gruntinio vandens lygis aukštesnis, geriau naudoti kitą produktą – MIDA TECHNOELAST PV S5s, kurio poliesterinio pagrindas yra didesnio svorio ir bitumo kiekis jame taip pat didesnis.

 Šitokiu būdu hidroizoliavus pamatą, pravartu jį papildomai uždengti drenažine membrana. Joje esantys iškilimai tarp pamato ir grunto sukuria maždaug 1 cm pločio oro tarpą. Šiuo plyšiu per visą pamato gylį cirkuliuoja oras ir pasišalina tarp pamato ir membranos atsirandanti drėgmė. Ant pamato paviršiaus nesusikaupia kondensatas, o tai savo ruožtu ženkliai prailgina hidroizoliacinės dangos tarnavimo laiką. Drenažinė membrana atlieka dar ir apsauginę funkciją: taip uždengtą pamatą galima užpilti stambesnės frakcijos, mišresniu gruntu. Membranos gaminamos iš didelio tankio polietileno ir yra kur kas atsparesnės fiziniams pažeidimams, nei minkštos prilydomosios dangos ar hidroizoliacinės mastikos.

 Pamato drenažui kompanija TECHNONICOL siūlo aukščiausios kokybės ekstruziniu būdu gaminamą didelio tankio polietileno (HDPE) drenažinę membraną TECHNONICOL. Ji visiškai atspari cheminėms medžiagoms, bakterijoms ir pelėsiui, augalų šaknims ir UV spinduliuotei.

Ritininės dangos alternatyva sudėtingiems paviršiams

 Prilydomąją bituminę ritininę dangą hidroizoliacijos specialistai rekomenduoja tvirtinti, kai pamato paviršius daugmaž lygus. Jei pamato pagrindas porėtas, nelygus ar senas – ritininės dangos paviršiaus sukibimas su pagrindu gali nebūti toks kokybiškas, kokio reikėtų. Tokiu atveju geriausia pasirinkti ne prilydomąją dangą, o tepamąją hidroizoliacinę mastiką TECHNOMAST Nr. 21. Tai visiškai paruoštas naudoti produktas, sudarytas iš dirbtiniu kaučiuku modifikuoto naftos bitumo, mineralinių užpildų ir organinio tirpiklio. Mastika dengiama ant paruošto paviršiaus teptuku ar mentele, arba užliejama ir išlyginama. Išdžiūvusi ji suformuoja labai tvirtą dangą, išlaikančią eksploatacines savybes plačiausiame temperatūros diapazone – nuo –50 iki 110 ºC. Tai žymiai prailgina mastika padengtų konstrukcijų naudojimo laiką. Įrengiant hidroizoliaciją, šios mastikos išeiga gali būti 2,5–3,5 kg/m².

“TECHNONICOL Termo”

 Tai sistemos „Standard“ variacija, skirta eksploatuojamoms ar gyvenamoms požeminėms patalpoms izoliuoti iš pamatų išorės, kai pastatą supantis gruntas yra smėlėtas ir užšąla iki pamato plokštės, o gruntinio vandens lygis pamato plokštės nesiekia. Ant standartinio hidroizoliacijos „sumuštinio“ – pradžioje bituminis gruntas, po to prilydomoji ritininė danga, – purškiamomis putomis priklijuojamas ekstruzinio polistirolo (XPS) TECHNONICOL CARBON PROF 300 sluoksnis. Ši medžiaga idealiai tinka pamatams šiltinti dėl savo didelio tvirtumo, kuris suteikia šiltinamajam sluoksniui atsparumo grunto spaudimui. Priklijavus XPS lakštus, pamatas atsargiai užberiamas drėgmei laidžiu gruntu, o idealiu atveju – prieš užberiant dar papildomai uždengiamas drenažine membrana TECHNONICOL.

“TECHNONICOLDrenage Light“ ir “Technonicol Drenage“

 Kai aplink pastatą esantis gruntas sunkesnis, tarkim, molis ar priemolis bent 1,5 m gylyje arba gruntiniai vandenys yra šiek tiek aukščiau pamato plokštės, labai praverčia papildomai per pamato perimetrą įrengiamas drenažas. Tai – ant skaldos kilimo paguldytas drenažo vamzdis su kiaurymėmis, į kurį subėga grunte esantis vanduo bei drėgmė, susirenkanti ant hidroizoliuoto pamato. Tokie drenažo vamzdžiai dažnai būna papildomai aprūpinti geotekstilės (minkštam gruntui su smėlio dalelėmis) arba kokoso plaušo (kietam, molingam ir durpingam dirvožemiui) apvalkalu.

 “TECHNONICOL Drenage Light“ sistemoje pamatas hidroizoliuojamas pagal „Standard“ sistemos pavyzdį: iš pradžių jis gruntuojamas bituminiu gruntu TECHNONICOL Nr. 01, vėliau izoliuojamas ritinine prilydomąja danga MIDA TECHNOELAST PV S4s arba MIDA TECHNOELAST PV S5s ir uždengiamas drenažine membrana. Apatinis drenažinės membranos kraštas turi siekti drenažo vamzdį, kad visa ant pamato galinti atsirasti drėgmė turėtų galimybę susirinkti vamzdyje ir nubėgti juo į drenažo šulinį.

 “TECHNONICOL Drenage“ sistemos atveju pamatas papildomai apšiltinamas ekstruziniu polistirolu (XPS) TECHNONICOL CARBON PROF 300. Jį patogu priklijuoti ant hidroizoliacijos klijuojančiomis putomis ir vėliau uždengti drenažine membrana.

Papildoma gudrybė šiltinant pamatus

 Kad įrengtų pamatų žiemą, spustelėjus šaltukui, nedeformuotų dėl įšalo besikilnojantis gruntas, Šiaurės šalių meistrai rekomenduoja vieną gudrybę, kuriai visiškai pritaria ir kompanijos TECHNONICOL šiltinimo medžiagų specialistai. Jei pastatas stovės moliniame arba smulkiame smėliniame grunte, kurie yra jautresni šalčio poveikiui, praverstų per visą pamato perimetrą 20–30 cm gylyje įrengti vadinamąjį „sijonėlį“ – horizontaliai paklotų TECHNONICOL CARBON PROF plokščių juostą. Efektyviausia ji tada, kai turi nuolydį į išorę apie 5 proc.

Patikimi kompleksiniai sprendimai

 Patikima pamatų izoliacija – gana sudėtinga sistema, kurios pasirinkimas priklauso nuo daugelio veiksnių. Kokybiškas jos įrengimas – tai kompleksinis sprendinys, kuriame tenka įvertinti visus galimus vandens ir drėgmės patekimo kanalus ir užkirsti šiai drėgmei kelią, papildomai, jei reikia, įrengiant ir šilumos izoliaciją. Patikima ir kokybiškai įrengta pamatų izoliacijos sistema garantuoja tokių konstrukcijų ilgaamžiškumą.

 Kompanijos siūlomų medžiagų suderinamumas tarpusavyje – tai viena svarbiausių patikimos izoliacijos sistemos sąlygų. O platus TECHNONICOL gaminių, naudojamų pamatų izoliacijos srityje, asortimentas leidžia bendrovės ekspertams kiekvienam klientui pasiūlyti geriausius, išbaigtus ir profesionalius sprendimus bet kokio tipo pamatų projektams.


views 1908
Grįžti į straipsnių sąrašą