Sukurtas antrinio bitumo atraižų panaudojimo būdas

2020-04-27 Sukurtas antrinio bitumo atraižų panaudojimo būdas

Straipsnyje naudojamos VGTU nuotraukos

UAB „Mida LT“, siekianti kiek įmanoma sumažinti bitumo produkcijos gamybos atliekų kiekį, rado galimybę grąžinti jas į žiedinės ekonomikos ciklą. Šis šalies ekologijai svarbus žingsnis nebūtų buvęs sėkmingas be glaudaus bendradarbiavimo su Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) mokslininkais.

Bendrovei priklausančioje bituminių dangų gamykloje per metus susidaro keli šimtai tonų bituminių atliekų bei atraižų, turinčių didžiulį antrinio panaudojimo potencialą. Užuot jas tiesiog išvežus į sąvartyną, galima priimti kur kas ekologiškesnį sprendimą ir šias bitumines atliekas bei atraižas įdarbinti. Šitokia praktika taikoma Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur panašios gamybos atliekos bei atraižos naudojamos kelių tiesybai, tad bendrovės vadovybė inicijavo mokslinį tyrimą, susijusį su gamybos liekanų ir atliekų panaudojimu.

Tinka dvejopam antriniam panaudojimui

VGTU mokslininkai šį tyrimą sėkmingai užbaigė 2019 metų pradžioje ir patvirtino, kad UAB „Mida LT“ gamybos metu susidarančios atliekos bei atraižos yra tinkamos naudoti kelių tiesybai. Jos gali būti panaudotos dvejopai. Pirmiausia, pačios atraižos gali pakeisti smėlį ar žvyrą vidaus keliuose – pavyzdžiui, miškuose, nacionaliniuose parkuose, valstybės saugomose teritorijose, pasienyje, karjeruose, privažiavimuose prie hidrotechninių įrenginių ar kiemų keliuose. Tyrimo rezultatai rodo, kad sunkiai apkrovai apskaičiuoto vidaus kelio atveju efektyviausias atraižų ir mineralinių medžiagų (smėlio ar žvyro) mišinio santykis yra 1:1, o vidutinės ir lengvos apkrovos kelio tiesimui bituminių dangų atraižos gali būti naudojamos be smėlio ar žvyro.

Antrasis gamybos metu susidariusių atliekų panaudojimo būdas – tai jų smulkinimas į gabalėlius iki 10 mm dydžio. Šiuo smulkiniu galima pakeisti dalį asfalto mišinių gamyboje naudojamo bitumo. Tarkim, asfaltbetonio mišinyje AC 16 PD, kurio Lietuvoje kasmet pagaminami ir panaudojami didžiuliai kiekiai, tokio smulkinio gali būti apie 5–7 proc. Kelių tiesybos sprendiniai, pagrįsti dalies bitumo pakeitimu smulkiniais, gali būti taikomi tiesti ir valstybinės reikšmės keliams.

Bituminių dangų atraižos
Bituminių dangų atraižos

Tausoja gamtą ir gali sumažinti gamybos kainą

Bitumas, kaip ir akmens anglis ar nafta, yra natūralus gamtinis išteklis, susidarantis iš naftos išgaravus lakiesiems komponentams. Kaip statybinė medžiaga jis buvo naudojamas jau 3800 metų prieš mūsų erą. Bėgant amžiams, jis atsinaujina, bet be galo lėtai – lėčiau, nei yra išnaudojamas. Kuo daugiau bitumo grąžinant į žiedinės ekonomikos ciklą, stogų ir fasadų dangų gamybą galima padaryti labiau tausojančia aplinką ir artimesne gamtai.

Šio tyrimo rezultatai atveria plačias galimybes antriniam atraižų, likusių nuo bituminių dangų gamybos, panaudojimui. Keliuose, nutiestuose panaudojant asfaltą su bituminių dangų smulkiniu, danga bus šiek tiek standesnė ir atsparesnė provėžoms už įprastinę – to priežastis bus pluoštai ir polimerai, esantys susmulkintų bituminių dangų atraižų sudėtyje. Be to, bitumui esant pačia brangiausia sudėtine asfalto mišinio medžiaga, dalį jo pakeitus susmulkintomis bituminių dangų atraižomis, šiek tiek pigesniu turėtų tapti ir pats kelio tiesimas.

Bus praktiškai įgyvendinta dar šiemet

Remdamiesi tyrimo rezultatais, VGTU mokslininkai parengė vidinės gamybos kontrolės sistemos rekomendacijas. Jas įdiegus, bituminių stogo ir fasado dangų gamyboje susidarančios bituminės atliekos bei atraižos bus sėkmingai sertifikuojamos panaudojimui vidaus kelių tiesyboje bei gaminant asfalto mišinius.

„Ypatingoji padėtis, paskelbta Lietuvoje dėl koronaviruso „Covid-19“ epidemijos, žinoma, šiek tiek sulėtins mūsų veiksmus, – teigia bendrovės generalinis direktorius Andrius Jakas, – tačiau nesustabdys. Baigiame sutvarkyti norminę dokumentaciją dėl nesmulkintų atraižų naudojimo vietinės reikšmės keliams. Jau paruošta ir atraižų smulkinimo įranga.“

Vadovas teigia, kad per artimiausią pusmetį, nepaisant visų epidemijos keliamų verslui ir gamybai nesklandumų, gamykla pradės bituminių stogo ir fasado dangų atraižas bei smulkinį tiekti kelių tiesimo įmonėms.

views 1372
Grįžti į straipsnių sąrašą