Didžiausios Vidurio Azijos mečetės eksploatuojamas stogas bus sukurtas, naudojant TN International kuriamas medžiagas

2021-10-11 Didžiausios Vidurio Azijos mečetės eksploatuojamas stogas bus sukurtas, naudojant TN International kuriamas medžiagas

Ilgaamžę stogo hidroizoliaciją užtikrins polimerinė membrana „LOGICBASE“.

Kazachstano sostinėje – Nur-Sultan mieste – statoma didžiausia Vidurio Azijos mečetė. Ji yra tarp Kabanbai batyr ir Mangilik El prospektų. Pagrindinio kupolo aukštis sieks 90 metrų, minaretų – 130 metrų. Bendras pastato plotas – 68 tūkstančiai kvadratinių metrų. Mečetė talpins iki 30 tūkstančių lankytojų.

Projekto architektai sumanė neįprastą mečetės stogo sprendimą – jis bus eksploatuojamas. Tokio masto pastatui reikėjo tik aukščiausios kokybės, modernių ir patikimų statybinių medžiagų ir technologijų. Mečetės stogui buvo pasirinkta TN-STOGAS Barjero Trinkelių sistema – pėsčiųjų eismui skirto eksploatuojamo stogo sistema su hidroizoliaciniu polimerinės membranos sluoksniu. Pagal Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Federalinės valstybinio biudžeto įstaigos „Rusijos „Garbės ženklo“ ordino priešgaisrinės saugos mokslinių tyrimų instituto“ išvadą, konstrukcijos gaisro pavojaus klasė yra K0 (45), o atsparumo ugniai riba – REI30-REI90.

Šioje sistemoje virš atraminio gelžbetonio pagrindo yra įrengiamas keramzitbetonio sluoksnis, formuojantis nuolydį. Toliau pilamas išlyginamasis cemento ir smėlio sluoksnis. Kaip paklotas naudojamas geotekstilės audinys, kurio tankis yra ne mažesnis kaip 300 g/m2.

Po to yra montuojama „LOGICBASE V-SL“ polimerinė membrana. Membrana išsiskiria savo tvirtumu, elastingumu, atsparumu mechaniniam ir cheminiam poveikiui, taip pat yra atspari šaknų daigumui ir mikroorganizmams. Be to, membrana yra montuojama, naudojant automatinę įrangą, todėl montavimo darbai atliekami itin greitai, eliminuojama žmogiškojo faktoriaus įtaka ir garantuojama galimybė kontroliuoti siūlių sandarumą instrumentiniu būdu. Į objektą buvo pristatyta 27 000 kv. metrų „LOGICBASE V-SL“ membranos.

Ant membranos klojama geotekstilė, po to vienu sluoksniu „XPS TECHNONICOL CARBON PROF“ termoizoliacinės plokštės.

Virš XPS, užtikrinant maksimaliai greitą drėgmės pašalinimą iš po eksploatuojamo sluoksnio paviršiaus, įrengiamas drenažo sluoksnis iš profiliuotos „PLANTER Geo“ membranos. Ši medžiaga yra gaminama pagal moderniausią ekstruzijos technologiją, jos tarnavimo laikas viršija 60 metų.

Kaip baigiamoji danga šiame objekte yra naudojamas marmuras.

Aplink mečetę projekte yra numatytas vaizdingas parkas. Manoma, kad šis objektas taps miesto vizitine kortele bei Nur-Sultano gyventojų ir turistų traukos centru. Užbaigti mečetės statybą ir atverti ją visuomenei planuojama iki 2021 metų pabaigos.



views 3038
Grįžti į straipsnių sąrašą