Šlaitinių stogų priežiūra pavasarį ir vasarą

2020-05-12 Šlaitinių stogų priežiūra pavasarį ir vasarą

Kokybiškas ir profesionalus stogo montavimas, patikimi tiekėjai, aukštus kokybės standartus atitinkančios medžiagos didele dalimi lemia stogo – vieno esminių statinio elementų – funkcionalumą bei sėkmingą eksploataciją. Visgi reikšmingas vaidmuo tenka ir dar vienam tęstiniam procesui – stogo priežiūrai. Reguliarus stogo būklės vertinimas leidžia identifikuoti defektus dar pradinėje jų stadijoje, o tai reikšmingai sumažina pažeidimų padarytą žalą ir leidžia juos pašalinti mažesnėmis sąnaudomis. Kokie stogo priežiūros ypatumai svarbūs po žiemos ir vasaros metu, norint užtikrinti sėkmingą šlaitinių stogų eksploataciją?

Stogo tikrinimas šiltuoju metų laiku

Stogo apžiūrą atlikite reguliariai – rekomenduojama ne rečiau kaip porą kartų per metus. Pavasarinis tikrinimai yra vienas iš svarbiausių, mat pavasarį privalu apžiūrėti stogą po žiemos ir identifikuoti bei pašalinti atsiradusius defektus.

Stogo tikrinimas pavasarį

Po žiemos vertindami stogo būklę fiksuokite trūkius, skylutes, sandarumą praradusias stogo vietas. Svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jau esamus trūkumus, bet ir į problemines sritis, kurios, laiku neskyrus dėmesio, virs stogo defektais. Visus pažeidimus privalu nedelsiant šalinti, pasirenkant tam tinkamiausius sprendimus bei priemones.
Kiekvieno pavasarinio tikrinimo metu reikia atidžiai apžiūrėti jungiamuosius, tvirtinimo elementus, didele dalimi prisidedančius prie stogo funkcijų. Po žiemos šios vietos gali tapti labiau pažeidžiamos. Netinkami, apgadinti elementai gali suponuoti korozijos procesą, vandens prasisunkimą ir kitas reikšmingas problemas. Daug dėmesio skirkite susijungimams: dangos lakštų, plokščių ar kt.
Apžiūrėkite stogo kraigą ir kraštus – vienas pažeidžiamiausių šlaitinio stogo vietų. Kraštus kartais apgadina stiprūs rudeniniai, žiemos vėjai, o pažeistas kraigas gali lemti drėgmės kaupimąsi.
Ne mažiau svarbu patikrinti ventiliacijos elementus.
Jei šalia pastato auga aukšti medžiai, kurių šakos liečiasi prie stogo, genėkite juos – pavasaris kaip tik tinkamas tam metas. Šakos ne tik braižo stogo dangą, bet gali ją ir pradurti ar kitaip pažeisti.

Stogo tikrinimas vasarą

Šiuo metų laiku stogo patikra užima visai nedaug laiko. Atliekant vasarinį patikrinimą svarbu patikrinti stogo dangą, ar nėra trūkių, atšokusiu kampų, atsipalaidavusių tvirtinimo elementų. Įvertinkite, ar patikimai laikosi kraigas bei kiti skartos elementai – vasaros metu kartais pasitaiko stiprūs, uraganiniai vėjai, tad reikia užtikrinti, kad prieš Jūsų stogą jie būtų bejėgiai.

Neleiskite kauptis šiukšlėms

Nors lietus stogo valymo kontekste labai pagelbėja, tačiau kartais jis nepašalina visų nešvarumų, todėl tą privalu padaryti patiems. Nuo stogo dangos, sąlajų reikėtų surinkti užsilaikiusius medžių lapus, spyglius, smulkias šakeles ir kitas šiukšles. Tai svarbu, nes besikaupiantys nešvarumai ne tik atrodo neestetiškai, bet ir leidžia atsirasti samanojimo problemai, susilaikyti drėgmei, kuri ilgainiui neigiamai paveikia stogo dangą. Daugiau nešvarumų lemia tai, kad tam tikri stogo dangos plotai nuolat būna drėgni – didelė korozijos rizika.

Šlaitinio stogo priežiūra pavasarį ir vasarą

Stogo valymo dažnumas priklauso nuo aplinkybių. Neretai pakanka šiukšles pašalinti kartą ar du per metus, tačiau jei namas stovi, pavyzdžiui, pušyne, natūralu, jog valyti nuo šiukšlių reikės kur kas dažniau, ypač šiltuoju metų laiku.
Šlaitinių stogų paviršiams valyti tinka minkšti šepečiai (tokie, kurie nebraižys stogo dangos paviršiaus) arba į pagalbą galima pasitelkti specialias priemones, pavyzdžiui, slėginius plautuvus, suteiksiančius kur kas daugiau komforto atliekantiems valymo darbus.
Jei stogo valymui naudosite valiklius, būtinai perskaitykite gamintojo rekomendacijas – netinkamai parinktas valiklis gali negrįžtamai pažeisti stogo dangą. Jei ant stogo yra daiktų aštriais kampais, jų nešluokite, o surinkite rankomis.

Prižiūrėkite lietaus vandens nuvedimo sistemą

Stogo tikrinimas apima ir lietaus vandens nuvedimo sistemos priežiūrą. Labai svarbu reguliariai valyti lietvamzdžius bei latakus, kad juose nesikauptų medžių lapai, spygliai, smulkios šakelės ar kt. Besikaupiantys nešvarumai dažnai lemia apledėjimą, korozijos procesų atsiradimą.

Anot TECHNONICOL specialistų, šlaitinio stogo tikrinimas porą kartų per metus turėtų tapti savotiška rutina, įpročiu, padėsiančiu užtikrinti, kad pastato stogas nepriekaištingai atliks savo funkciją, o eksploatacijos metu atsirandantys defektai bus operatyviai ir tinkamai pašalinti.

views 1506
Grįžti į straipsnių sąrašą