Sausų pamatų sprendimai

2020-06-30 Sausų pamatų sprendimai

Klimato pokyčiai ir su jais susiję dažni bei smarkūs potvyniai turi ilgalaikį poveikį nuolatiniams gruntinių vandenų lygio svyravimams. Todėl, statant naujus namus ir renovuojant jau pastatytus, be galo svarbu pasirūpinti tinkama pamatų ir požeminių pastato dalių hidroizoliacija.

Būtina išvengti didžiausių montavimo klaidų

UAB „Mida LT“ techninio palaikymo skyriaus vadovo Aleksėjaus Lisovskio pastebėjimais, per nežinojimą ar patirties trūkumą vartotojai dažniausiai padaro dvi dideles pamatų hidroizoliacijos klaidas. Pirmoji – pernelyg plonas hidroizoliacijos sluoksnis. „Nereikėtų klijuoti hidroizoliacijos, plonesnės nei 3 mm. Storesnėse bituminėse hidroizoliacijoje bitumo kiekis didesnis, tai lemia gerą prilipimą prie pagrindo. Be to, storesnių ritininių dangų armuojančio sluoksnio medžiaga yra labiau atspari tempimo jėgoms.“

Antroji didžiausia ir dažniausiai pasitaikanti klaida – neteisingas armuojančiosios medžiagos pasirinkimas. Nepatartina požeminėms konstrukcijoms naudoti stiklūnu vietoje poliesterio armuotų ritininių hidroizoliacinių dangų. Kontaktuodamas su druskingu gruntiniu vandeniu, stiklūnas labai greitai suyra, o suirus stiklūnui – gali sutrūkinėti ir visas pamatų hidroizoliacijos sluoksnis, atverdamas į pamatus kelią drėgmei.

Pamatams ir įgilintoms konstrukcijoms skirtos hidroizoliacinės medžiagos turėtų būti sudarytos iš tvirto, visiškai atsparaus puvimui poliesterio pagrindo, iš abiejų pusių padengto aukštos kokybės polimeriniu bitumo rišikliu. Poliesterinis armavimo sluoksnis yra atspariausias mechaniniams pažeidimams ir technogeninio gruntinio vandens poveikiui.

Kokybė prasideda nuo 4 mm storio

Nesudėtingoms požeminių konstrukcijų sąlygoms, kai pamatas įgilintas į žemę ne giliau kaip per 5 m, o gruntinių vandenų lygis nėra aukštas, UAB „Mida LT“ rekomenduoja naudoti 4 mm storio prilydomąją ritininę dangą MIDA TECHNOELAST PV S4s, pasižyminčią pačiomis geriausiomis techninėmis, ilgaamžiškumo ir kokybės savybėmis. Prie paruošto lygaus ir sauso pagrindo ji prilydoma dujiniu degikliu. Klasikiniais naujai statomų pastatų pamatų hidroizoliavimo atvejais ji dengiama iš pamato išorės, bet, esant reikalui ir nesant prieigos prie išorinių konstrukcijų, taip pat kokybiškai gali būti prilydoma ir iš vidaus.

Sudėtingesniais atvejais, kai pamatai gilesni ar gruntinio vandens lygis aukštesnis, geriau naudoti kitą produktą – MIDA TECHNOELAST PV S5s, dar labiau pagerintų techninių charakteristikų dangą. Šioje dangoje panaudota didesnio svorio poliesterinio pagrindas ir didesnis bitumo kiekis.

Tuose objektuose, po kuriais gruntiniai vandenys labai aukšti, o drėgmė rūsiuose atsiranda bent kartą per metus, rekomenduojama naudoti du vienas ant kito užklijuotus 4 mm storio dangos MIDA TECHNOELAST PV S4s sluoksnius, o ypatingai kritiniais atvejais – formuoti juos iš 5 mm storio dangos MIDA TECHNOELAST PV S5s. Užvis geriausia būtų kiekvienu atveju kreiptis pagalbos ir kvalifikuoto sprendimo į specialistus.

„Kaip tik toks sprendimas išgelbėjo Vilniaus senamiestyje, Vilnelės slėnyje atrestauruotą viešbutį, – papasakojo specialistas. – Jo pamatai tame pačiame gylyje kaip ir upelės vanduo, o viešbutyje įrengiamo lifto šachtą rūsyje būtina buvo įgilinti dar apie 0,7 m. Iš duobės sienų, vos įsmeigus kastuvą, pradėdavo sunktis vanduo. Iš išorės ją hidroizoliuoti nebuvo įmanoma. Tad priėmėme sprendimą prilydyti iš vidaus du bituminės dangos TECHNOELAST PV S5s sluoksnius, 5 mm storio kiekvienas.“ Besisunkiančios drėgmės problema buvo išspręsta visam laikui: nuo viešbučio restauracijos bėga metai, o rūsys kartu su lifto šachta išlieka vis toks pats sausas ir saugus.

Alternatyva porėtiems ir nelygiems paviršiams

Prilydomąją bituminę ritininę dangą specialistai rekomenduoja tvirtinti prie lygių paviršių. Jei pagrindas porėtas, nelygus ar senas – ritininės dangos paviršiaus sukibimas su pagrindu gali nebūti toks kokybiškas, kokio reikėtų. Tokiu atveju geriausia pasirinkti ne prilydomąją dangą, o tepamąją hidroizoliacinę mastiką TECHNONICOL Nr. 21. Tai visiškai paruoštas naudoti produktas, sudarytas iš dirbtiniu kaučiuku modifikuoto naftos bitumo, mineralinių užpildų ir organinio tirpiklio. Mastika dengiama ant paruošto paviršiaus teptuku ar mentele, arba užliejama ir išlyginama. Išdžiūvusi ji suformuoja labai tvirtą dangą, išlaikančią eksploatacines savybes plačiausiame temperatūros diapazone – nuo –50 iki 110 ºC. Tai žymiai prailgina mastika padengtų konstrukcijų naudojimo laiką. Įrengiant hidroizoliaciją, šios mastikos išeiga gali būti 2,5–3,5 kg/m².

Visais atvejais būtina paviršių paruošti

Ir kai pagrindas naujas bei lygus, ir kai jis nelygus ar porėtas, prieš padengiant tinkama šiam paviršiui hidroizoliacija, jį būtina paruošti – padengti gruntu. Gruntas užtikrina patikimą hidroizoliacinių medžiagų sukibimą su akytais, nelygiais ir dulkėtais paviršiais. Mūsų techniniai specialistai šiam tikslui rekomenduoja pasirinkti bituminį gruntą TECHNONICOL Nr. 01. Tai aukštos kokybės naftos bitumo tirpalas, kurio minkštėjimo temperatūra ne žemesnė kaip 80 ºC. Jis ypač gerai sudrėkina paviršių, giliai įsigeria ir greitai džiūsta. Teptuku įtrinamas į paviršių tol, kol jį prisotina, bituminis gruntas padengia jį plona plėvele, suderinančia savyje dvi naudingiausias savybes: tam tikro lygio bazinę pagrindo izoliaciją bei žymiai geresnį sukibimą su pagrindine hidroizoliacine danga.

sausu pamatu pav2.png

Apsauga nuo pažeidimų ir besikaupiančio kondensato

Įrengus pastato pamatų hidroizoliaciją, prieš juos užkasant, galima papildomai pasirūpinti jų apsauga nuo neigiamo besikaupiančios grunte drėgmės poveikio. Papildomai uždengus pamatą drenažine membrana, joje esantys iškilimai tarp pamato ir grunto sukuria maždaug 1 cm pločio oro tarpą. Šiuo plyšiu per visą pamato gylį cirkuliuoja oras ir pasišalina tarp pamato ir membranos atsirandanti drėgmė. Ant pamato paviršiaus nesusikaupia kondensatas, o tai savo ruožtu ženkliai prailgina hidroizoliacinės dangos tarnavimo laiką.

Drenažinė membrana atlieka dar vieną, apsauginę, funkciją: uždengtą tokia membrana pamatą galima užpilti stambesnės frakcijos, mišresniu gruntu. Membranos gaminamos iš didelio tankio polietileno ir yra kur kas atsparesnės fiziniams pažeidimams, nei minkštos prilydomosios dangos ar hidroizoliacinės mastikos.

Pamato drenažui UAB „Mida LT“ siūlo aukščiausios kokybės ekstruziniu būdu gaminamą didelio tankio polietileno (HDPE) drenažinę membraną TECHNONICOL. Ji visiškai atspari cheminėms medžiagoms, bakterijoms ir pelėsiui, augalų šaknims ir UV spinduliuotei.

„Nors drenažinė membrana ir nėra būtinoji gerai atlikto pamatų hidroizoliacinio „sumuštinio“ dalis, – teigia Aleksėjus Lisovskis, – tačiau mano rekomendacija būtų visgi ja pasinaudoti. Jei tiesiog hidroizoliacine danga padengtą pamatą geriausia užkasti lygiu smėliu, nesmarkiai jį verčiant ir stengiantis apsaugoti hidroizoliacinę dangą nuo fizinio pažeidimo, tai su drenažine membrana šitaip saugotis nebūtina, o tai savo ruožtu apčiuopiamai pagreitina darbą. Be to, drenažinės membranos panaudojimas suteikia pačiam pamatui ypatingo ilgaamžiškumo: vieną sykį jį užkasus, atkasti gali nebeprireikti nė karto per visą gyvenimą.“

Kokybiški kompleksiniai sprendimai – iš vienų rankų

Hidroizoliacijos tikslas – gauti storą, ilgaamžę, lanksčią, vandeniui ir drėgmei atsparią dangą. Tokį efektą pasiekti galima naudojant kompleksinius sprendimus, pagrįstus tos pačios grupės medžiagomis ir įvertinančius bei užkertančius visus įmanomus kelius vandeniui ir drėgmei patekti į pastato pamatų konstrukcijas. Patikima ir kokybiškai įrengta hidroizoliacija garantuoja ne tik pačių pamatų ilgaamžiškumą, bet ir iš dalies viso pastato gyvavimą.

UAB „Mida LT“ siūlomų medžiagų suderinamumas tarpusavyje – tai viena svarbiausių patikimos izoliacijos sistemos sąlygų. O platus TECHNONICOL gaminių asortimentas leidžia bendrovės ekspertams kiekvienam klientui pasiūlyti geriausius, išbaigtus ir profesionalius hidroizoliacijos sprendimus bet kokio tipo projektams.

views 3666
Grįžti į straipsnių sąrašą