Paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis bituminėms čerpėms kloti – permoka ar taupymas?

2020-04-20 Paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis bituminėms čerpėms kloti – permoka ar taupymas?

Bituminės čerpės – viena iš populiariausių medžiagų mažaaukščių pastatų statyboje. Jos labai vertinamos dėl puikios išvaizdos, montavimo technologiškumo, ilgaamžiškumo, atsparumo atmosferos reiškinių poveikiui. Apie bituminių čerpių klojimą parašyta daugybė straipsnių. Tačiau statybininkų tarpe vis dar diskutuojama apie būtinybę naudoti papildomą hidroizoliaciją. Kam reikalingas paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis? Kaip sutaupyti neprarandant kokybės? Ar gali paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis tapti laikinuoju stogu? Atsakymus į šiuos klausimus mes bandysime rasti pono Antano iš Trakų istorijoje.

Prieš kelis metus mes kartu su šeima pradėjome planuoti persikraustymą iš buto į nuosavą namą. Iš pradžių pasirinkome ir įsigijome žemės sklypą, vėliau pradėjome svarstyti projektą. Galų gale pasirinkome dviaukštį kotedžą su šlaitiniu stogu. Didelio stogo ploto ir ryškios dangos derinys apskritai turėjo suteikti visam statiniui ypatingą išraiškingumą.
Neilgai trukus pradėjome statybas. Per vieną sezoną užbaigėme taip vadinamą šiltą kontūrą – užpylėme pamatus, pastatėme dėžę, visiškai apšiltinome stogą. Kadangi aš iš pradžių stogui planavau naudoti bitumines čerpes, tai ant gegnių ir grebėstų iš karto įrengėme ištisinį paklotą iš medžio drožlių plokštės OSB-3.

Ar galima apsieiti be paruošiamojo hidroizoliacinio sluoksnio?

Būtent sekantį etapą pradėjome svarstyti su statybininkais ir pažįstamais. Vieni tikino, kad paruošiamuosius hidroizoliacinius sluoksnius būtina naudoti po bituminėmis čerpėmis, kiti atkalbinėjo, remdamiesi sąmatos pabrangimu. Aš nusprendžiau išsamiai išnagrinėti šį klausimą, perskaičiau daugybę forumų.

Iš tikrųjų, anksčiau (prieš 20 metų) paruošiamieji hidroizoliaciniai sluoksniai nebuvo naudojami, bet, tiesą sakant, ir stogo dengimo medžiagų asortimentas tada nebuvo itin platus. Užtat pratekėjimo problemų netrūkdavo. Dabar profesionalai siūlo naudoti paruošiamuosius hidroizoliacinius sluoksnius ne tik po bituminėmis čerpėmis, bet ir prieš klojant metalines čerpes, klasikines metalines stogo (falcines) dangas arba bituminius banguotus lakštus.

Jie apsaugo nuo nedidelių montavimo klaidų, jei tokių būtų, ir neleis drėgmei patekti į vidų, jeigu bus pažeistas sandarumas sujungimo, tvirtinimo vietose, tarp perdengimo vietų. Iš esmės paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis garantuoja, kad bus sausa, net jeigu esant uraganui, lyjant šoniniam lietui ar susikaupus sniegui ir po to prasidėjus atodrėkiui vanduo pateks tarp sandūrų po stogo danga. Jeigu yra paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis, vanduo negalės prasiskverbti giliau.

Informacijos apie paruošiamųjų hidroizoliacinių sluoksnių naudojimo patirtį paieškos momentas kaip tik sutapo su laikotarpiu, kai 2017 metų vasarą Lietuvoje siautėjo uraganai. Tuo metu daug žmonių patyrė problemų dėl stogo – vėjas nuplėšdavo stogų dangas, apnuogindamas visą konstrukciją. Remiantis atsiliepimais, palankiausioje padėtyje atsidūrė namų savininkai, kurie naudojo paruošiamuosius hidroizoliacinius sluoksnius. Juk net ir po dangos nuplėšimo stogas būdavo apsaugotas. Įvertinęs visus paruošiamųjų hidroizoliacinių sluoksnių naudojimo pliusus, aš tvirtai nusprendžiau užtikrinti papildomą apsaugą prieš klojant bitumines čerpes. Esant nesandarioms sandūroms ir kitoms montavimo klaidoms, apledėjimui, lyjant šoniniam lietui – tai yra esant daugybei nemalonių veiksnių, paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis apsaugos nuo rimtesnių problemų.

Pasirinkimo subtilybės

Vėliau aš turėjau išnagrinėti rinkoje pateiktų medžiagų įvairovę. Vienas iš variantų buvo naudoti didelio tankio polimerinę plėvelę. Tačiau beveik iš karto jo atsisakiau. Plėvelė nėra atspari apkrovoms, temperatūrų svyravimams, gali įtrūkti iš karto pradėjus ją naudoti.

Paruošiamieji hidroizoliaciniai sluoksniai stiklo pluošto ir poliesterio pagrindu pasirodė man patikimiausi. Stiklo pluošto medžiaga (kitaip vadinamas stiklūnas) labai atspari ir atlaiko rimtas apkrovas. Be to, poliesteris geba išsitempti, tai labai svarbu įrengiant labiausiai pažeidžiamas sritis.
Galu gale nusprendžiau naudoti TECHNONICOL UNDERLAY paruošiamuosius hidroizoliacinius sluoksnius. Aš supratau, kad paruošiamojo hidroizoliacinio sluoksnio medžiaga turi būti patvari, juk vasarą ją šildo saulė, žiemą ji užšąla, plius mechaniniai poveikiai – nulaužtos šakos, kruša, lietus. UNDERLAY paruošiamuosiuose hidroizoliaciniuose sluoksniuose naudojamas tik pagerintų savybių bitumas, kuris atsparus nepalankiausiems atmosferos poveikiams. Patvarumo ir ilgaamžiškumo kriterijus man tapo lemiamu.

Stogą pradėjau montuoti rugsėjo pradžioje ir tuo metu statybų reikmėms jau buvo išleista rimta dalis šeimos biudžeto. Dalį darbų planavome nukelti į 2019 metų sezoną. Pagrindinei daliai pasirinkau optimaliausią variantą – paruošiamąjį hidroizoliacinį sluoksnį UNDERLAY PRO 500, fiksuojamą mechaniniu būdu. Paaiškėjo, kad jis gali atlikti laikinojo stogo vaidmenį, tai suteikė man galimybę atidėti galutinės dangos klojimą iki kito sezono ir sutaupyti truputį pinigų. Beje, keli žodžiai apie montavimą – UNDERLAY PRO 500 danga neslidi, šią savybę pažymi ir statybininkai, nes patogu judėti šlaitu.

Padidintos apkrovos vietose (stogų sandarose (sąlajose), ties karnizais) paklojau savaime limpantį paruošiamąjį hidroizoliacinį sluoksnį UNDERLAY SA2200. Poliesterio pagrindo medžiaga pasižymi padidintu atsparumu ir elastingumu, tai itin svarbu įrengiant sandarią dangą tokiose vietose. Dėl savaime limpančio pagrindo paruošiamojo hidroizoliacinio sluoksnio klojimas nepareikalavo iš darbininkų daug laiko.

image2.jpeg
Stogų sandūrose (sąlajose) ir ties karnizais klojamas savaime limpantis paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis UNDERLAY SA2200.

image3.jpeg
Sužymime paruošiamąjį hidroizoliacinį sluoksnį ir kruopščiai nukerpame perteklinę medžiagą.

image4.jpeg
Ant likusio stogo ploto klojamas mechaniškai fiksuojamas paruošiamasis hidroizoliacinis sluoksnis UNDERLAY PRO 500.

Sėkmingas dviejų produktų derinys suteikė man galimybę, visų pirma, sutaupyti, o visų antra, perkelti dalį darbų į kitą sezoną. Žiemą pavyko sukaupti jėgas tam, kad artimiausiu metu galėčiau pradėti naują etapą. Mano artimiausias planas – padengti stogą bituminėmis čerpėmis, baigti fasado apdailos darbus ir pradėti vidaus apdailos darbus.

views 3963
Grįžti į straipsnių sąrašą