Nestandartinis sprendimas su PVC danga – šlaitiniam stogui

2020-10-28 Nestandartinis sprendimas su PVC danga – šlaitiniam stogui

Vilniuje ant Šeškinės kalno – ozo, suformuoto maždaug prieš 16–18 tūkstančių metų čia tirpusio ledyno, – neseniai įsikūrė naujas daugiabučių namų kvartalas. Tai moderni bei šiuolaikiška gyvenvietė, pastatyta ant dviejų mikrorajonų – Žvėryno ir Šeškinės – sandūros. Siekdami susieti pastatus su vietovės istorija, su tais laikais, kai per žemyną slinko ledynai, projekto autoriai sukūrė švarų ir gryną it ledas namų įvaizdį. Žaismingi tūrių siluetai, šviesios fasado spalvos, permatomu stiklu įstiklinti balkonai ir sidabriški vienašlaičiai stogai suteikia pastatams panašumo į atskilusias nuo ledyno lytis. Siekdami išgryninti pastatų formas bei įvertinę tai, kad iš gretimų teritorijų bus gerai matomi vienšlaičiai stogai – penktasis namo fasadas – kvartalą projektavusios bendrovės UAB „SP Architektų grupė“ architektai nusprendė parinkti tokią stogo dangą, kuri primintų klasikinius valcuotu plienu dengtus stogus. Vietoje metalo lakštų naujojo kvartalo stogai buvo uždengti specializuota plieno spalvos polivinilchlorido (PVC) membrana. Visiškai panašiais į klasikinius juos padaro specializuotas A raidės formos profilis, prilydomas prie PVC dangos tokiu pačiu žingsniu, kaip metalo lakštų siūlės – valcai.

 

Tokį nestandartinį stogo dangos sprendimą šiame projekte realizavo bendrovė „Mida LT“ kartu su partneriu UAB „Nord profil“. Bendrovės specialistai įsitikinę, kad PVC membrana „Logicroof“ derinyje su valcą imituojančiu A formos profiliu idealiai tinka ir pastatų, esančių kultūros vertybių apsaugos zonoje, stogams. Profilis gaminamas dviejų aukščių – 25 ir 50 mm. Tai atkartoja dažniausiai pasitaikančius metalinių stogų valcų aukščius. Jis yra iš tokios pat sudėties polivinilchlorido ir prilydomas prie pagrindo tokiu pat būdu, kaip ir pati polimerinė stogo danga. PVC montavimas nepriklauso nuo metų laiko – sulydyti membranas galima ir karštyje, ir šaltyje, ir lietuje. Tai darbų rangovams suteikia daug daugiau galimybių operatyviai atlikti darbus, nesidairant į orų prognozę.

Uždengtas polimerine stogų membrana su valco imitacijos profiliu, stogas tampa visiškai panašus į istorinius valcuotų metalo lakštų stogus. Be to, PVC membrana dengtas stogas nekelia jokio triukšmo nei lietuje, nei vėjyje, nei krentant krušai. Jis ilgaamžis, patikimas, hermetiškas, atsparus UV spinduliuotei, be to, kiekviename PVC membranos sluoksnyje yra pridėta antipirenų, lėtinančių oksidaciją aukštoje temperatūroje. Tai reiškia, kad stogo danga pati niekada neužsidega, būdama šalia atviro ugnies šaltinio – dega labai vangiai, o jam dingus iškart užgęsta.

Daugiau apie PVC stogų dangas, jų pritaikymą istoriniuose regionuose, privalumus ir montavimo ypatumus galite sužinoti bendrovės „Mida LT“ organizuojamuose mokymuose ir seminaruose.

views 2003
Grįžti į straipsnių sąrašą