Moderniosios PIR šiltinimo plokštės – ir renovacijai, ir naujoms statyboms

2020-06-17 Moderniosios PIR šiltinimo plokštės – ir renovacijai, ir naujoms statyboms

Laikai, kai šiltinimo medžiagų rinka tegalėjo pasiūlyti tik polistireninį putplastį ar mineralinę vatą, negrįžtamai praėjo. Šiandien pasirinkimas toks didelis, kad kiekvienas, net pats išrankiausias, vartotojas gali rasti technologiją, atitinkančią ir jo poreikius, ir piniginės storį. O vienas iš neabejotinų lyderių dėl savo montavimo paprastumo, nedidelės kainos ir puikių izoliacinių savybių – tai šilumos izoliacinės plokštės, pagamintos iš standžių poliizocianurato (PIR) putų.

Puikios izoliacinės savybės
PIR plokštės sudarytos iš standžių visiškai uždarų porų, kurių struktūroje yra daugiau kaip 95 %. Šios plokštės nesugeria vandens bei išlaiko nepakitusias savybes viso eksploatacijos laikotarpio metu. Gamybos metu poliizocianurato ruošiniu užpildomos formos, išklotos daugiasluoksne aliuminio folija ar kita difuzijai nelaidžia danga, kuri suteikia papildomą garų barjerą. Tokioje formoje ruošinio masė pavirsta putomis ir sustingsta, suformuodama vientisą medžiagą, pasižyminčią puikiomis šilumos izoliacijos savybėmis. Kiekvienas uždaras oro pripildytas burbuliukas veikia kaip mažytis termosas, tad rezultate gaunamas itin mažas šilumos laidumo koeficientas λ – tik 0,022 W/(mK). Palyginti, PIR šilumos izoliacijos storis, reikalingas pasiekti R vertei 3,0 m² · K/W, yra vos 66 mm, kai artimiausio jo konkurento – ekstruzinio putplasčio XPS – prireiks 90 mm, standartinio polistireninio putplasčio EPS – jau net 111 mm, o mineralinės vatos – ir visų 114 mm. Atrodytų, skirtumas ne pernelyg didelis, bet kuo yra plonesnis šilumos izoliacijos sluoksnis – tuo paprastesnis yra jo tvirtinimas, reikia mažesnio kiekio tvirtinimo taškų, tenka mažesnė apkrova statybinėms konstrukcijoms, o visa tai savo ruožtu reiškia greitesnį darbą bei mažesnę bendrą konstrukcijos kainą.

Dar vienas neabejotinas poliuretano, kaip šiltinamosios medžiagos, plokštės privalumas yra tas, kad visus fasado apdailos tvirtinimo elementus galima montuoti kiaurai per ją, neprarandant šilumos izoliacijos savybių. Karkaso metalas nė viename taške nesiliečia su mūru, taigi panaikinama net užuomina į galimus ilginius šilumos tiltelius. Metalo sąlyčio su mūru nėra, nes varžtus patikimai izoliuoja plastikiniai kaiščiai. Taigi šilumai laidaus varžtų metalo įtaka konstrukcijos šiluminėms charakteristikoms tampa nykstančiai maža. Šilumos tiltelių išvengti padeda ir plokštės krašto profilis – išpjautas raidės L forma, jis garantuoja šiltą ir sandarų plokščių sujungimą tarpusavyje.

Idealus sprendimas įvairaus tipo stogams šiltinti
TECHNONICOL sukūrė ir sertifikavo kelias kompleksines šiltinimo sistemas, kuriose naudojamos poliuretano plokštės LOGICPIR. Šios sistemos skirtos įvairiems stogams – plokštiesiems neeksploatuojamiems ir eksploatuojamiems, šlaitiniams ar renovuojamiems – šiltinti. Jos pagrįstos puikiu medžiagų tarpusavio suderinamumu ir aukšta jų kokybe.
Jau gamybos metu LOGICPIR plokštės pritaikomos įvairioms plokščių stogų hidroizoliacinėms dangoms, padengiant poliuretano putų užpildą ne tik daugiasluoksne folija, bet, esant reikalui, stiklūnu arba bitumu ir šitaip pagerinant šilumos izoliacijos sluoksnio sukibimą su stogo danga.

„TECHNONICOL OPTIMA“: plokštiems neeksploatuojamiems stogams
Ši populiariausia sistema tinka visiems nedidelio nuolydžio neeksploatuojamiems stogams. Ji gali būti montuojama ir ant gelžbetonio perdangos, ir ant profiliuoto plieno lakšto, ir ant kitų perdangų elementų.

technonicol-optima-sistema.png

Ant tvirto, sauso ir švaraus pagrindo paklojamas garų izoliacijos sluoksnis – UAB „Mida LT“ specialistai rekomenduoja čia naudoti savaime prisiklijuojančią membraną TECHNOELAST VB 500 SELF. Viršutinė šios membranos pusė padengta aliuminio folija, užtikrinančia beveik absoliučią garų izoliaciją. Apatinė jos pusė padengta lipniu bituminiu polimeriniu sluoksniu, apsaugotu lengvai nuimama silikonizuota plėvele. Šiuo lipniu sluoksniu membrana patikimai prilimpa prie pagrindo.

Ant garų izoliacijos sluoksniu mechaniniu būdu arba montavimo putomis pritvirtinamas reikiamo storio LOGICPIR plokščių sluoksnis, virš jo – sluoksnis specializuotų plokščių LOGICPIR SLOPE - tai pleišto formos, stogo nuolydį formuojančios plokštės. Virš nuolydį formuojančio sluoksnio tvirtinamas baigiamasis šiltinimo sluoksnis iš paprastų LOGICPIR plokščių, o jau ant jo – polimerinė, sutvirtinta specializuotu poliesterio tinkleliu, stogo dangos membrana LOGICROOF V-RP.

Geras sprendimas renovuojamiems stogams
Jei renovuojamo pastato stogas yra kokybiškas ir nepraradęs savo eksploatacinių savybių, tik jo šiluminė varža neatitinka naujųjų energinio efektyvumo reikalavimų, „TECHNONICOL OPTIMA“ sistema jam gali būti idealiausiu sprendimu. Kadangi pirminis šilumos izoliacijos sluoksnis dar funkcionalus, nuolydis jau suformuotas ir stogas jau uždengtas hidroizoliacine bitumine membrana, pakanka ant šios membranos mechaniškai arba klijuojant pritvirtinti reikiamo storio LOGICPIR plokščių sluoksnį ir uždengti jį stogo dangos membrana.

Tokio renovacinio šiltinimo atveju naujasis stogo šiltinamosios dangos storis apskaičiuojamas taip, kad kartu su jau esamu šiltinamuoju sluoksniu suminė stogo šiluminės varžos charakteristika pasiektų dydį, numatytą Lietuvos Respublikos Statybos techninio reglamento keliamuose reikalavimuose.

„TECHNONICOL OPTIMA“ sprendimas renovuojamiems pastatų stogams ne tik padaro juos šiltesniais. Šis montavimo būdas labai greitas ir paprastas, dėl minimalaus šiltinamųjų plokščių svorio naujasis sluoksnis nesudaro jokių papildomų apkrovų nešančiosioms pastato konstrukcijoms, o renovacinis efektas labai greitai atperka visas atnaujinant stogą gyventojų patirtas išlaidas.

„TECHNONICOL SHINGLAS Mansarda PIR“ – šlaitiniams stogams
Tai sistema, pritaikyta greitam jau esančio stogo apšiltinimui ir atnaujinimui. Dažniausiai ji naudojama šlaitiniams stogams, po kuriais įrengtos gyvenamosios palėpės. Tokiais atvejais ant medinio šlaitinio stogo pakloto turėtų būti patiesiama garų izoliacinė plėvelė TECHNONICOL, ant jos mechaniniu būdu pritvirtinamos reikiamo storio šilumos izoliacijos plokštės LOGICPIR, o jau ant jų formuojama skersinių ir išilginių grebėstų sistema, kuri sutvirtinama savisriegiais. Būtina nepamiršti apie ventiliuojamą oro tarpą, kuris prailgina šlaitinių stogų medinės konstrukcijos tarnavimo laiką.

technonicol-shinglas-pir-mansarda.png

Populiariausia stogų danga naudojant sistemą „TECHNONICOL SHINGLAS Mansarda PIR“ – lanksčios bituminės stogo čerpės. Pritvirtintos prie ištisinio pagrindo, jos sudaro visiškai sandarią, atsparią UV spinduliuotei ir vėjo gūsiams, ilgaamžę ir patikimą stogo sistemą. Po tokiu apšiltintu stogu esančiose palėpės patalpose įsivyrauja komfortiškas mikroklimatas, neturintis paprastoms palėpėms būdingų trūkumų – didelių temperatūros svyravimų ir nuo stogo dangos sklindančio triukšmo.

Mechaninis ir klijinis tvirtinimas
Beveik visais atvejais, visose sistemose naudojamoms LOGICPIR poliuretano plokštėms galioja tas pats tvirtinimo principas. Jas galima prie pagrindo tvirtinti mechaniškai, pagrindo tipui pritaikytais teleskopiniais tvirtinimais, kurių kiekis kvadratiniam plokštės metrui apskaičiuojamas remiantis stogo charakteristikomis – stogo plotu ir parapeto aukščiu, o taip pat vyraujančių toje vietovėje vėjų stiprumu. Dažniausiai tai 4–6 taškai vienai plokštei. Galima taip pat ir klijuoti purškiamomis montavimo putomis, kurios taip pat yra gaminamos poliuretano pagrindu. Tokiu atveju kiekviena plokštė išpurškiama putų juostele per visą plokštės perimetrą bei dar papildomai keliomis lygiagrečiomis juostomis per visą plokštės ilgį. Tokiu būdu priklijuojant LOGICPIR plokštes, susidaro visiškai sandarus klijinis tvirtinimas, o pasilikusiuose oro tarpuose nesikaupia drėgmė ir nesusiformuoja rasos taškas.

Be tvirtinimo prie pagrindo, montavimo metu poliuretano plokštės dar būna ir suklijuojamos tarpusavyje: visos siūlės sutvirtinamos metalizuota lipnia juosta, šitaip suformuojant visiškai nelaidų drėgmei ir šalčiui šiltinimo sluoksnį. Išimtį sudaro tie plokštieji stogai, kuriuos montuojant naudojamas balastas: jo ant įrengto stogo supilama tiek, kad kiekvieną kvadratinį stogo dangos metrą prispaustų 5 kg svoris. Po tokia balasto mase paslėptas šilumos izoliacinis sluoksnis papildomo plokščių sutvirtinimo tarpusavyje nebereikalauja.

Sisteminiai sprendimai – aukštos kokybės garantija
Naudojamų medžiagų suderinamumas tarpusavyje – tai viena svarbiausių patikimos šilumos izoliacijos sistemos sąlygų. O platus TECHNONICOL gaminių asortimentas leidžia bendrovės ekspertams kiekvienam užsakovui pasiūlyti geriausius, išbaigtus ir profesionalius šilumos izoliacijos sprendimus bet kokio tipo projektams.

Kaip tik dėl šios priežasties, jei tik dvejojate dėl pasirinkimo, visuomet labiau verta atkreipti dėmesį į išbandytą, sertifikuotą ir visiškai paruoštą vartojimui kompleksinę sistemą. Juk kiekviena iš jos sudedamųjų medžiagų yra parinkta taip, kad kuo geriau atitiktų aukštus šiuolaikinių energinio efektyvumo standartų reikalavimus.

views 4286
Grįžti į straipsnių sąrašą