Gruntavimas – svarbus paviršiaus paruošimo etapas

2020-09-30 Gruntavimas – svarbus paviršiaus paruošimo etapas

Daugelis mūsų girdėjome, kad mūsų pastatų stogai ir pamatai gali būti dengiami bitumu, tačiau šis procesas galėjo pasirodyti sudėtingas ir pritaikomas tik didžiosioms statyboms. Iš tiesų bituminiai gruntai naudojami gana paprastai, o jų pritaikymas atneša ženklios naudos bet kokio dydžio statiniams. Bendrovė „Mida LT“ siūlo paviršių gruntavimo darbams dviejų rūšių aukštos kokybės bituminius polimerinius gruntus: tirpiklio pagrindu gaminamą „Bitumen Prime Coating“, skirtą kone visiems sausiems paviršiams, ir hidroizoliacinę mastiką „TECHNONICOL Dysperbit“, pritaikytą ir sausiems, ir įmirkusiems paviršiams.

Palengvina tolesnius darbus

Bituminiais gruntais rekomenduojama apdoroti paviršius, ant kurių vėliau bus prilydomi ar priklijuojami bituminės stogų dangos sluoksniai arba bus tvirtinama hidroizoliacija. Vienas iš didžiausių tokio paviršiaus apdorojimo privalumų yra geresnis pagrindo sukibimas su vėlesniais sluoksniais – ar tai būtų stogo danga, ar hidroizoliacija, ar pamatų šiltinimo plokštės. Betoninio, mūrinio ar medinio pagrindo paviršius gruntavimu sutvirtinamas, o paviršiaus nelygumai tampa glotnesni. Grunto sluoksnis su pagrindu suriša smulkias daleles ir dulkes, užpildo pagrindo poras. Dėl šių dviejų priežasčių gali sumažėti toliau ant pagrindo tepamos hidroizoliacinės mastikos sąnaudos. O užteptas ant metalinių paviršių, bituminis gruntas suteikia jiems papildomos apsaugos nuo korozijos.

Sausiems paviršiams – net per šalčius

Sausiems paviršiams skirtas gruntas „Bitumen Prime Coating“, pagamintas ištirpinant aukštos kokybės naftos bitumus specialiai parinktuose organiniuose tirpikliuose, sudėtimi primena bituminę mastiką. Jis gali būti naudojamas kone visais atvejais, kai apdorojamas sausas, švarus paviršius, o populiariausias jis tais atvejais, kai reikia paruošti paviršių prieš dengiant jį bituminėmis prilydomosiomis, savaime prisiklijuojančiomis ir hidroizoliacinėmis stogų dangomis. Taip pat ir pamatų sistemose, tarkim, tais atvejais, kai planuojama dengti pamatus savaime prilimpančią ritininę dangą pamatams TECHNOELAST W arba apklijuoti juos šiltinamuoju sluoksniu iš polistireninio putplasčio, tam naudojant lipnią bituminę mastiką TECHNONICOL Nr. 27.

Didžiulis šio grunto privalumas yra tame, kad jis gali būti naudojamas net esant neigiamai temperatūrai, tad darbų nenutraukti galima ir per šalčius. Tačiau, jei gruntuojamas pagrindas yra šlapias arba, kas dar blogiau, įmirkęs, grunto plėvelė gali susiformuoti ne ant paties gruntuojamo paviršiaus, o ant dengiančio jį drėgmės sluoksnio. Bus prarastas sukibimas su pagrindu ir, drėgmei išdžiūvus, gruntas nuo pagrindo atšoks. Tokiems paviršiams geriau pasirinkti kitą produktą.


Sprendimas sudėtingiems pagrindams

Įmirkusiems, o taip pat seniems, restauruojamiems, trupantiems paviršiams gruntuoti bendrovės specialistai siūlo hidroizoliacinę mastiką „TECHNONICOL Dysperbit“. Ji gaminama ne organinio tirpiklio, o vandens pagrindu. Tolygiai garuodamas iš mastikos, užteptos ant ruošiamo paviršiaus, vanduo kartu išgarina ir dalį paviršių dengiančios drėgmės, tad mastika prasiskverbia gilyn į paviršiaus poras ir padengia jį patikima bazinių hidroizoliacinių savybių turinčia grunto plėvele. Tokiu būdu nugruntuotą paviršių galima saugiai dengti bituminėmis mastikomis ar klijuoti prie jo prilydomas, savaime prisiklijuojančias stogo dangas ir hidroizoliacines medžiagas.

Dėl savo gebėjimo įsiskverbti mikroporomis giliau į pagrindą, ši bituminė gruntavimui skirta mastika taip pat tinka ir paviršiams, pripažintiems probleminiais. Tarkim, pastatų restauravimo metu hidroizoliuojamiems seniems pamatams, kurių paviršius pernelyg nelygus, kad prie jo pakankamai gerai prikibtų tirpiklio pagrindu gaminamas gruntas, ar pernelyg biriems. Juos ji sutvirtina pakankamai, kad ant viršaus galima būtų užtepti standartinę hidroizoliacinę mastiką.

Dar vienas puikus „TECHNONICOL Dysperbit“ panaudojimo atvejis – tuose statybiniuose etapuose, kai dėl laiko stokos tenka gruntuoti iki galo neišdžiūvusias ir nesustingusias naujo betono konstrukcijas. Kai betonas jau sukietėjęs, bet dar drėgnas, ir reikia padengti išlietus polius ir perdangas hidroizoliacine danga, vandeniu skiedžiamas gruntas yra idealus, taupantis laiką sprendimas.

Lengva padengti paviršius

Nei tirpikliu, nei vandeniu skiedžiamam gruntui nereikia ypatingų įrengimų. Gruntui „Bitumen Prime Coating“ naudojami šepečiai ir teptukai, tolygiai įtrinant į į paviršių. Vandeniu skiedžiamai mastikai „Technonicol Dysperbit“ taip tinka teptukai ir šepečiai, be to – galima naudotis voleliu ar purkštuvu. Jei pagrindą prireikia nugruntuoti keliais sluoksniais, reikėtų pasirūpinti, kad dengiant antruoju, apatinis sluoksnis būtų išdžiūvęs. Vieno sluoksnio storis neturi viršyti 1 mm.

UAB „Mida LT“ savo pirkėjams siūlo tik aukščiausios kokybės produktus, kuriais naudodamiesi su iškylančiomis statybų bei remonto užduotimis gali susidoroti ne tik patyrę statybininkai, bet ir pradedantieji ar mėgėjai. Be to, bet kuriuo klausimu galima kreiptis į bendrovės konsultantus, kurie su malonumu pagelbės sprendžiant visas darbų metu iškilusias problemas.

Daugiau apie gruntus rasite čia

views 3156
Grįžti į straipsnių sąrašą