Bituminės mastikos – pagalbininkai klijuojant ir hidroizoliuojant

2020-06-09 Bituminės mastikos  – pagalbininkai klijuojant ir hidroizoliuojant

Bituminės mastikos – patikimi pagalbininkai klijuojant ir hidroizoliuojant

Bendrovė „Mida LT“ siūlo keturias bitumines hidroizoliacines mastikas, savo sudėtimi ir savybėmis pritaikytas visoms galimoms panaudojimo sritims. Šios mastikos gaminamos iš dirbtiniu kaučiuku modifikuoto naftos bitumo, mineralinių užpildų ir organinio tirpiklio. Priklausomai nuo paskirties, skiriasi jose esančių priedų kiekis bei tirpiklio proporcijos.

TECHNONICOL Nr. 21: šaltajam hidroizoliavimui

TECHNONICOL Nr. 21: šaltajam hidroizoliavimui

Ši mastika skirta mastikinių stogų įrengimui ir visų rūšių stogo dangų remontui, statybinių konstrukcijų (pamatų, rūsių, polių ir kitų įgilintų arba turinčių sąlytį su drėgna aplinka objektų) hidroizoliacijai ir metalinių paviršių, įskaitant vamzdžių ir automobilių kėbulų, hidroizoliacijai bei apsaugai nuo korozijos.

Pagrindinė jos ypatybė yra elastingumas, suteikiantis galimybę ją panaudoti tais atvejais, kai priešgaisrinės saugos taisyklės draudžia konstrukcijose naudoti ugnį. Remontuoti stogą prilydomosios bituminės dangos lopais tokiais atvejais gali būti keblu, bet į pagalbą ateina mastika TECHNONICOL Nr. 21. Jos sudėtis papildomai praturtinta elastomerų SBS (stirenas-butadienas-stirenas) modifikatoriumi, dar vadinamu dirbtiniu kaučiuku. Jis suteikia mastikai elastingumo. Sustingusi, ji suformuoja labai tvirtą ir labai tamprią – su santykiniu pailgėjimu trūkio metu apie 500 proc. – dangą, panašią į gumą. Tokia danga išlaiko savo nepakitusias eksploatacines savybes labai plačiame temperatūros diapazone – nuo –20 iki +30 °C. Tai žymiai prailgina mastika padengtų konstrukcijų naudojimo laiką.

Išskirtinis tamprumas taip pat pagelbėja, naudojant šią mastiką pamatų, rūsių ir kitų įgilintų konstrukcijų, veikiamų temperatūrinių ir struktūrinių deformacijų, hidroizoliavimui. Tokio išskirtinio tamprumo hidroizoliacija padengtam pamatui tampa nebaisios deformacijos ir net įtrūkimai – mastikos hidroizoliacinės savybės nuo jų nė kiek nenukenčia.

TECHNONICOL Nr. 23: bituminėms čerpėms

TECHNONICOL Nr. 23: bituminėms čerpėms

Ši bituminė mastika, kitaip dar vadinama FIXER, skirta palyginti siaurai, bet labai populiariai panaudojimo sričiai: ji idealiai tinka tvirtinti bitumines čerpes ar kitas bitumines dangas, kurias reikia suklijuoti tarpusavyje, priklijuoti prie plytų mūro, betoninių, metalinių, keraminių ir kitų paviršių. Mastikos sudėtyje esančio organinis tirpiklis subalansuotas taip, kad intensyviai garuodamas nesudarytų klijiniame sluoksnyje pūslių. Tokios pūslės kenkia susiklijavimo tolygumui ir gali pažeisti pačias čerpes, tad labai svarbu, kad tirpiklio būtų kuo mažiau, bet kartu pakankamai daug, kad susiklijavimo kokybė išliktų ideali.

Kaip tik tokio balanso pavyko pasiekti mastikoje TECHNONICOL Nr. 23. 0,5–1 mm storio mastikos sluoksnis, užteptas mentele ant vieno iš klijuojamų paviršių, prijungia jį prie kito taip, kad nesusidaro raukšlės ir oro pūslės. Klijuojamus paviršius prispaudus vieną prie kito tiek, kad iš siūlių pasirodytų mastika, gaunamas tolygus, sandarus ir kokybiškas sujungimas.

TECHNONICOL Nr. 24: stabilioms konstrukcijoms

Mastika TECHNONICOL Nr. 24 – tai visiškai paruoštas naudojimui produktas, skirtas statybinių konstrukcijų (pamatų, rūsių, polių ir kitų įgilintų arba turinčių sąlytį su drėgna aplinka objektų) hidroizoliacijai bei metalinių paviršių, konstrukcijų ir gaminių, įskaitant vamzdžius ir automobilių kėbulus, apsaugai nuo korozijos. Savo sudėtimi ji artima mastikai Nr. 21, tačiau neturi savyje elastingumo suteikiančio modifikatoriaus. Tad ja dengiamos konstrukcijos turėtų būti tvirtos ir nejudančios. Dengiant mastiką mentele ar teptuku, arba tiesiog užliejus ir ją kruopščiai išlyginus, produkto išeiga vienam sluoksniui neturėtų viršyti 1 kg/m². Taip pat gal gali būti ekonomišku sprendimu negiliai įkastiems arba poliniams privačių namų ar kotedžų pamatams, kur deformacijos tikimybė minimali.

TECHNONICOL Nr. 27: šiltinamajam sluoksniui

Visų bituminių mastikų sudėtyje yra organinio tirpiklio – vienose, priklausomai nuo paskirties, jo šiek tiek daugiau, kitose mažiau. Tačiau jis ne tik kokybiškai skiedžia bitumą iki patogios vartojimui konsistencijos, bet taip pat ir pasižymi nemalonia savybe tirpinti polistirenus: polistireninį putplastį EPS ar ekstruzinį polistireną XPS. Tai lyg ir reikštų, kad bitumo mastikomis negalima klijuoti šiltinimo medžiagų, bet kompanija TECHNONICOL rado sprendimą šiai problemai: ji šiems darbams siūlo specializuotą mastiką TECHNONICOL Nr. 27, kuri pasižymi minimaliu tirpiklio kiekiu. Jo tiek mažai, kad masė tampa visiškai saugi visiems putplasčiams. Tirpiklio kiekis lemia ir mastikos konsistenciją: ji yra pastos formos, o tai savo ruožtu teigiamai veikia jos prilipimą prie vertikalių paviršių: bituminių, bituminių-polimerinių izoliacinių medžiagų, taip pat prie betoninių, metalinių ir medinių paviršių. Mastika patikimai pritvirtina prie jų termoizoliacines plokštes. Dengiant šiltinamą paviršių mastikos juostomis, jos turi būti ne siauresnės, nei 40 mm, o jų skaičius – ne mažiau keturių viename kvadratiniame metre. Taškinio tvirtinimo atveju mastika paskirstoma potėpiais, išeiga – po 50–80 g kiekvienam potėpiui, jie paskirstomi tolygiai po 10 vienetų viename kvadratiniame metre.

Specialistai rekomenduoja naudoti bituminę mastiką TECHNONICOL Nr. 27 įrengiant pamatų hidroizoliacijos ir šiltinimo sistemas. Mastikos yra neatsparios UV spinduliuotei, tad turi būti saugiai uždengtos – šiuo atveju ir šiltinamuoju sluoksniu, ir gruntu.

TECHNONICOL Nr. 27: šiltinamajam sluoksniui

Patariama gruntuoti

Nelygius, porėtus paviršius prieš naudojant bet kurią iš TECHNONICOL bituminių mastikų, rekomenduojama papildomai paruošti, padengiant juos gruntu. Gerai dera su mastikomis du UAB „Mida LT“ siūlomi bituminiai gruntai: aukštos kokybės naftos bitumo tirpalas „Bitumen Prime Coating“ arba hidroizoliacinė mastika „Technonicol Dysperbit“.

Pirmasis gruntas, sudėtimi primenantis bituminę mastiką, tik kur kas skystesnis, gali būti naudojamas visur ir visada, net esant neigiamai temperatūrai. Išskyrus tuos atvejus, kai pagrindas yra labai įmirkęs: tuomet grunto plėvelė susiformuoja ne ant paties paviršiaus, o ant dengiančio jį drėgmės sluoksnio. Savaime aišku, gruntavimas tokiu atveju nueina perniek.

Įmirkusiems paviršiams gruntuoti bendrovės specialistai siūlo hidroizoliacinę mastiką „Technonicol Dysperbit“, mat ji gaminama ne organinio tirpiklio, o vandens pagrindu. Tolygiai garuodamas iš mastikos, užteptos ant ruošiamo paviršiaus, vanduo kartu išgarina ir dalį paviršių dengiančios drėgmės, tad mastika prasiskverbia gilyn į paviršiaus poras ir padengia jį patikima bazinių hidroizoliacinių savybių turinčia grunto plėvele. Tokiu būdu nugruntuotą paviršių galima saugiai dengti bituminėmis mastikomis, ar klijuoti prie jo prilydomas, savaime prisiklijuojančias stogo dangas ir hidroizoliacines medžiagas.

Būtina saugoti nuo saulės spindulių

Kaip jau minėta, visos bituminės mastikos nėra atsparios UV spinduliuotei. Tai reiškia, kad visas jas reikia uždengti nuo tiesioginių saulės spindulių. Pamatų ir kitų požeminių konstrukcijų hidroizoliavimo atveju sprendimas paprastas – apdorotas mastika paviršius tiesiog uždengiamas grunto, drenažinės membranos ar termoizoliacinėmis plokštėmis.

O štai stogo dangų ir kitų atvirų vietų apdorojimo atveju būtų geriausia atviros stingstančios mastikos fragmentus padengti tokiu pačiu mineraliniu pabarstu, kokiu dengiamos ritininės prilydomosios plokščiųjų stogų dangos ar bituminės stogų čerpės. Pabarsto galima užsisakyti tiesiogiai iš gamintojo - UAB „Mida LT“. Tokiu būdu apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių bituminė mastika nepraras savo puikių eksploatacinių savybių ir tarnaus labai ilgai.

views 7667
Grįžti į straipsnių sąrašą