Aplinką tausojantys ir tvarūs pastatai

2021-03-17 Aplinką tausojantys ir tvarūs pastatai

   Jau kuris laikas nekilnojamojo turto vystytojai į aukštos energinio efektyvumo klasės daugiabučių kvartalų projektus įtraukia vis daugiau tvariosios statybos elementų: perdirbtų žaliavų, nealergizuojančių bei natūralių medžiagų, vandens filtrų, lietaus vandens rezervuarų bei saulės energijos modulių. Statybų sektoriuje tvarumas pirmiausia išreiškiamas per atsižvelgimą į tai, kokį poveikį sukels ir kokius padarinius turės statybos procesas. Tvariosios statybos stengiasi išvengti bet kokio neigiamo poveikio klimatui, ekosistemai, ekonomikai ar visuomenės sveikatai bei mažinti naujai statomų pastatų energijos sąnaudas.




TECHNONICOL gaminiai turi žaliuosius sertifikatus

   Be jokios abejonės, tokiose statybose didžiulį vaidmenį vaidina statybinės medžiagos, atitinkančios pagrindinę tvarumo idėją – ekologiškumą. Ir iš visų pasaulio statybinių medžiagų gamintojų tarptautinės tvariųjų pastatų sertifikavimo sistemos išrenka geriausius. LEED (angl. „Leadership in Energy & Environmental Design“) – tai pastatų sertifikavimo reitingų sistema, leidžianti įvertinti jų poveikį ekologijai ir aplinkai. Pastatams, siekiantiems šios sistemos sertifikato, iškeliami tam tikri reikalavimai, įskaitant ekologiškumą statybų aikštelėje, energijos vartojimo efektyvumą ir poveikio atmosferai mažinimą, patalpų aplinkos kokybę, statybinių medžiagų aplinkos saugą ir kt. Naudodamas medžiagas, ekspertų įvertintas teigiamai, statytojas gali gauti papildomų taškų sertifikuojant pastatą pagal LEED sistemą. Antai, bendrovės TECHNONICOL gaminiai – šilumos izoliacinės poliuretano (PIR) plokštės, mineralinė vata ar polimerinės stogų membranos LOGICROOF – tokį sertifikatą turi, o tai reiškia, kad juos rekomenduojama naudoti žaliosiose, tausojančiose aplinką statybose.

Termoizoliacinės medžiagos – energiškai efektyvių namų konstrukcijose

   Remiantis 2010 m. gegužės 19 d. ES direktyvos nuostatomis, nuo 2021 m. naujai statomiems pastatams Lietuvoje turės būti taikomi aukščiausi A++ energinio naudingumo reikalavimai. Todėl rengdami tokio tipo pastatų projektus architektai kreipia be galo daug dėmesio į tinkamus išorinių sienų ar stogo izoliacijos šiluminius parametrus, o jiems pasiekti iš bendrovės TECHNONICOL siūlomos produkcijos pasirenka mineralinę vatą, ekstruzinį polistireninį putplastį (XPS) ar poliizocianurato (PIR) plokštes.

   Mineralinė TECHNONICOL vata gaminama iš bazalto grupės uolienų, naudojant rišiklį su sumažintu fenolio kiekiu. Ji ilgaamžė, efektyvi energijos išsaugojimo atžvilgiu, ekologiška ir visiškai nedegi. Ekstruzinis XPS putplastis pasižymi uždara porų struktūra, užtikrinančią atsparumą drėgmei ir šalčiui, tvirtumą ir puikias šilumos izoliacijos savybes. Poliizocianuratas pasižymi tuo, kad jo struktūroje yra daugiau kaip 90 % uždarų porų, pripildytų labai mažo šilumos laidumo dujų. Produktas nekenksmingas aplinkai ir gamybos metu, ir jį utilizuojant – plokštės gaminamos iš medžiagos, kurią galima daugeliu būdų pakartotinai panaudoti.

   Vertindami šias izoliacines medžiagas, LEED ekspertai patvirtino, kad jos gali žymiai sumažinti pastato konstrukcijų laidumą šilumai ir bendruosius šilumos nuostolius, taip prisidėdamos prie viso pastato energijos vartojimo efektyvumo. Ekspertai taip pat atsižvelgė ir į galimybę pakartotinai panaudoti po montavimo susidariusias atliekas, užtikrinti komfortišką patalpų temperatūrą ir drėgmę, atstumą nuo žaliavų išgavimo iki gamybos vietos (idealiu atveju ne didesnį kaip 800 km) ir gabenimo būdus. Siekdama gamyboje naudoti kiek įmanoma daugiau vietinių medžiagų, bendrovė TECHNONICOL ne tik sumažina transportuojant į aplinką išsiskiriančių teršalų kiekį, bet ir remia šalies ekonomiką.



Siekia ne tik neteršti, bet ir gryninti aplinką

   LEED sertifikavimo sistema Europoje kasmet tampa vis populiaresnė, o sertifikatas statyboje naudojamoms medžiagoms vis dažniau tampa oficialia projektavimo ir statybos konkursų sąlyga. „Sertifikavimo ekspertų nuomonė dėl mūsų medžiagų atitikimo LEED reikalavimams leis mums sustiprinti savo pozicijas Europos rinkoje, statybinių medžiagų ekologiškumui ir saugumui skiriančioje didžiulį dėmesį per visą jų gyvavimo ciklą. Tai taps viena iš priemonių, didinančių mūsų produkcijos panaudojimą tvariojoje Europos statyboje“, – teigia TECHNONICOL atstovai.

   Bendrovė siekia, kad jos gaminamos statybinės medžiagos kuo labiau atitiktų aplinką tausojančių statybų ypatumus. Maža to, TECHNONICOL gali savo klientams pasiūlyti produktą, kuris ne tik nekenkia aplinkai, bet ją gerina: padengta titano dioksidu (TiO2) stogo danga ENVIRO AIR sulaiko ant savo paviršiaus azoto oksidą (NOx) ir kitus oro teršalus. Galutinis aktyvaus TECHNONICOL ENVIRO AIR poveikio produktas yra nekenksmingos medžiagos – anglies dioksidas, vanduo ir neaktyvūs azoto junginiai, kuriuos lietaus ar sniego tirpsmo vanduo nuo stogo nuplauna į dirvą. Titano dioksidu praturtinta danga turi galimybę skaidyti ne tik išmetamąsias dujas, tačiau ir organines atliekas, patenkančias ant stogo. 1000 m² jos turi tokį patį oro sudėties gerinimo poveikį, kokį turėtų 1200 m² žolyno.

   TECHNONICOL sėkmės paslaptis – tai patogūs, kompleksiški ir novatoriški izoliacijos sprendimai, prieinami bet kurioje pasaulio vietoje, bei gamybos pajėgumai, patenkinantys statybos rinkos poreikius. Visos TECHNONICOL gamyklos yra sertifikuotos ISO 9001 ir ISO 14001 sertifikatais bei griežtai laikosi šių tarptautinių reglamentų apibrėžtų kokybės standartų. Korporacijos sudėtyje veikia 6 mokslinių tyrimų centrai, kuriuose kuriamos inovatyvios medžiagos bei sprendimai, atitinkantys aukščiausius reikalavimus. TECHNONICOL nuolat investuoja į gamybą be atliekų, pažangią įrangą ir aplinkosaugos technologijas. Visi jos sukurti gaminiai atitinka šalies aplinkosaugos standartus ir yra saugūs tiek žmonėms, tiek ir aplinkai.



views 3452
Grįžti į straipsnių sąrašą